|

WiFi-t a flottának!

Egyelőre még korai stádiumban van a dolog, de a U.S. Navy a tengerészek visszajelzései alapján abban az irányba halad, hogy hadihajóira telepített vezetéknélküli hálózattal oldjon meg egy sor olyan hétköznapi nyűgöt, ami részben abból adódik, hogy a hajó helyi hálózatára lényegében soha sincs elegendő számítógép csatlakoztatva, a gépkhez hozzáféréshez sokszor kell várni.

Félre értés ne essék, itt természetesen nem a harci rendszerekről, vagy a legénység szolgálati időn kívüli szórakoztatásáról van szó, hanem egy sor mindennapi feladat elvégzéséhez, illetve azokhoz kapcsolódó adminisztráláshoz szükséges kommunikációs hálózat felturbózásáról.

A Reducing Administration Distractions (RAD) nevezetű csapásirány végett a flotta hajóinak következő generációs számítógépes hálózatának szerves részét fogja képezni a vezetéknélküli komponens.

A megvalósítás során a hajók számos pontján helyeznének majd el vezetéknélküli hozzáférési pontokat, melyek segítségével a jelenleginél sokkal több eszköz kapcsolódhatna a hajó ezen hálózatához, hiszen nem kell úgymond az UTP kábelre várni a WiFi által lefedett területekről laptopokkal és tabletekkel könnyedén folyhat számos jellegű munkavégzés sokkal több helyről.

A programért felelős Space and Naval Warfare Systems Command (SPAWAR) szóvivőjének tájékoztatása szerint természetesen alapvetően munkavégzésre fog rendelkezésre állni a rendszer, ám nem lesz teljesen kizárva a szolgálati időn kívüli hozzáférés, némiképp növelve a legénység tagjainak esélyét egy-egy gyors email hazaküldésére, stb. Az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy saját (magántulajdonú) eszközökkel nem, vagy legalábbis nem a közeljövőben lesz hozzáférhető a hajó ezen hálózata.

A WiFi-vel kapcsolatos szabályozások ugyan még kidolgozás alatt állnak, ám a tesztüzem már folyik: a USS McCampbell rombolón már rendelkezésre áll, 2 repülőgép-hordozó, 1 helikopterhordozó és további 7 romboló esetében pedig az új, Consolidated Afloat Network and Enterprise Services (CANES) név alatt futó számítógépes rendszer részeként kivitelezés alatt van a szolgáltatás. A terv az, hogy 2021-ig a CANES 190 hajón és tengeralattjárón legyen elérhető.

A cél egyébként nem csak az, hogy az adminisztrációt gyorsítsák, digitális útra állítsák át, illetve hogy a legénység tagjai digitális könyveket és magazinokat tölthessenek le a hajó elektronikus könyvtárából. Ennél nagyobb a kitűzött cél. Konkrétabban például a karbantartási folyamatok terén is hasznosnak ítélik a WiFi / tablet párosítást.

Egyrészt a hajó hálózatához vezetéknélküli hozzáféréssel a karbantartók azonnal bejegyezhetik a releváns adatbázisba, ha valaminek a vizsgálatával, vagy épp javításával végeztek, kvázi valós idejű helyzetképet biztosítva ezen tevékenységi körökről, az elvégzett munkáról. Az aktuálisan elvégezendő, ütemezett feladatok kiosztása/felvétele is gördülékenyebben menne. Másrészt hozzáférés lenne a párhuzamosan tervezett, egész flottára kiterjedő wikihez és oktatóvideó anyaghoz. Azaz a tervek szerint kissé módosulna azon útmutatás, miszerint ha valamit sehogy sem tudsz megoldani, fordulj a felettesedhez. Annyiban mindenképp, hogy „előtte azért csapd fel a ‘SailorWiki’-t, vagy keress oktató videót a problémára”.

Az illetékesek kiemelték, hogy az oktatási anyagok célbajuttatása, frissen tartása is nagyságrenddel gyorsabb – és olcsóbb – lenne így, hiszen a klasszikus módszerrel szemben elektronikusan lényegesen egyszerűbb szinte bárhova eljuttatni a képzési anyagokat, vagy azok aktualizált változatait.