|

A Northrop Grumman fejleszti a francia Hawkeye flottát

Az E-2 Hawkeye-t gyártó Northrop Grumman egy, az amerikai haditengerészeten keresztül kötött szerződés értelmében új barát-ellenség felismerő (IFF) rendszerrel szereli fel a francia gépeket.

A háromtagú gall E-2C flotta AN/APX-122A IFF Mode 5/Mode S és AN/APX-123 IFF Mode 5/Mode S transzponderrel bővül mintegy 34,5 millió dollár értékben, amelynek köszönhetően – a gyár közlemény szerint – tovább javul az együttműködési képességük az amerikai E-2D-kkel. Ez utóbbihoz egyébként érdemes elmondani, hogy ugyanezen IFF-rendszereket használják az amerikai Hawkeye-okon is.

Egy francia Hawkeye a USS John C. Stennis (CVN-74) fedélzetén | Forrás: Wikipédia

Egy francia Hawkeye a USS John C. Stennis (CVN-74) fedélzetén | Forrás: Wikipédia ,

Franciaország a második évezred vége óta üzemelteti a típust és az Egyesült Államokon kívül az egyetlen olyan ország, amely hajófedélzetről is használja azt, jelen esetben a Charles de Gaulle hordozóról. A három Hawkeye-t repülő Flotille 4F alakulat 2000-ben állt fel Lorientben és jellemzően két gép állomásozik a francia hordozón. A Francia Haditengerészet egyébként ezen a területen szoros kapcsolatokat ápol amerikai megfelelőjével, például rendszeresen hajtanak végre gyakorló le- és felszállásokat egymás hordozóin az E-2-esekkel.