|

Folytatódhat a Kaveri fejlesztése

Újabb reménysugár csillant fel a sokat megélt indiai Kaveri hajtómű fejlesztése során, úgy tűnik folytatódhat a fejlesztési program.

A GTRE (Gas Turbine Research Establishment) által fejlesztett sugárhajtómű fejlesztése 2011 óta toporog, az utolsó mozzanatként az orosz Il-76LL repülő próbapadon tesztelték, azonban a repülési programot 90 százalékos készültségben leállították, és elzárták az eddig kiapadhatatlannak tűnő pénzcsapot.

Azóta a szakemberek tovább dolgoztak a háttérben (többek között a repülési tesztek során feltárt 5 hibaponton), és sikerült elérni, hogy újabb összegeket kapjanak a repülési tesztek befejezésére.

Jelenlegi állás szerint 2014-ben befejezhetik az orosz Il-76-oson végzett teszteket, továbbá átalakítanak egy kéthajtóműves vadászbombázót is (valószínűleg MiG-29-est), melynek egyik erőforrását a Kaverire cserélik.

Kaveri engine

Amennyiben sikerrel zárul a típus berepülése, megnyílik a lehetőség arra, hogy hazai gyártmányú repülőeszközökre szereljék, első körben a Tejas vadászbombázóra (melyhez eredetileg tervezték), valamint egy szintén indiai fejlesztésű UAV/UCAV-re.