|

A RAF nem kér a tanker BAe 146-osból

Nem tart igényt a BAe 146-os specializált változatára a típus VIP-verzióját üzemeltető Brit Királyi Légierő (RAF).

Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy a BAE Systems bemutatta a BAe 146/Avro RJ típuscsalád legújabb verzióját, a légi-utántöltő változatot. Első megrendelőnek a RAF tűnt a legmegfelelőbbnek, hisz náluk szolgálatban áll a típus szállító variánsa. A britek azonban nem kérnek a tanker verzióból.

Forrás: BAE Systems Regional Aircraft

Forrás: BAE Systems Regional Aircraft ,

A Lockheed TriStar és Vickers VC-10-esek kivonásával a BAE Systems reménykedett, hogy terem némi babér a 18 tonna üzemanyag áttöltésére képes típusnak, azonban a brit vezetés leszögezte, az FSTA (Future Strategic Tenker Aircraft) program keretében, Voyager néven szolgálatba állított Airbus A330 MRTT minden igényüket kielégíti, így nincs szükségük a „Jumbolino”-ra.

A BAE Systems ezzel ugyan egy potenciális ügyfelet vesztett el (bár nem adták fel teljesen a meccset, mivel a két szolgálatban álló BAe 146C3-ast utólag is át lehet alakítani tankerré igény szerint), de figyelmüket az olyan légierőkre fordítják inkább, melyek jelenleg nem rendelkeznek légi-utántöltő gépekkel, de nincs pénzük egy KC-135 (vagy nagyobb) kapacitású típust rendszeresíteni.