|

Kombival Afganisztánba

A Brit Királyi Légierő átvette a két frissen modernizált BAe 146-200QC (Quick Change) típusú repülőgépét, melyekkel Afganisztánba hajtanak majd végre szállítási feladatokat.

A korábban a TNT Airways színeiben repülő gépek ZE707 és ZE708 lajstrommal kerültek a RAF állományába. Az átvétel előtt önvédelmi rendszerrel szerelték fel őket, valamint szürke színű külsőt kaptak. A 32. Század állományába (ahová már két VIP szállításra alkalmas BAe 146-100-as is tartozik) kerülő gépek a kiképzési repülések és a rendszertesztek után kezdhetik meg afganisztáni repüléseiket, várhatóan 2013 tavaszán.

Fotó:  Peter Foster

A RAF által is alkalmazott BAe 146-os megfelel a tenderkiírásnak és már többször szóba került, mint lehetőség | Fotó: Peter Foster ,

A két kombi (teherszállító, de utasszállításra is berendezhető) gépet 47 millió fontért (72.7 millió dollárért) szerezték be és „militarizálták”. A négy hajtóműves masinák állomáshelye Londontól északra, a Northolt támaszponton lesz.

6 hozzászólás “Kombival Afganisztánba”

  1. szallitorepulo

    „First details of the planned purchase emerged in late December, when the MoD issued a contract notification seeking expressions of interest from potential suppliers of two „BAe 146-200 series quick change aircraft”. Sources said the deal could be valued at around £6 million ($9.3 million).”
    Rossz helyen van a tizedesvessző.

    http://www.flightglobal.com/news/articles/raf-to-fly-second-hand-bae-146s-in-afghanistan-366796/