|

Csökken a könnyű katonai helikopterek piaca

A connecticuti Newtownban működő Forecast International új tanulmánya szerint a 2013-2022-es periódusban 1 411 könnyű helikoptert gyártanak majd.

A kutatóintézet becslése szerint a gyártás összköltsége mintegy 26,4 milliárd dollárra rúg a 2013-as valutaárfolyammal számolva. A tanulmány szerint egy katonai helikopter akkor tartozik a könnyű kategóriába, ha maximális felszálló súlya nem haladja meg a 15 000 fontot, azaz 6 804 kilogrammot.

A könnyű katonai helikopterek piaca lelassult az előző évtizedben tapasztalt markáns növekedés óta. Az egy év alatt legyártott könnyű katonai forgószárnyasok száma megduplázódott 2006 és 2010 között, míg 2006-ban csupán 96 gépet gyártottak, ez az adat 2010-ben már 209 volt. 2012-re a legyártott gépek mennyisége már csak 180 volt, és a Forecast International további visszaesést jósol az elkövetkezendő 10 évben.

A Forecast International vezető légiközlekedési elemzője, Raymond Jaworowski szerint, „Az egy évben legyártott gépek mennyisége a könnyű katonai helikopterek piacán egyenlőtlen lesz a következő 10 évben, de a várható tendencia csökkenő.” A cég kimutatásai szerint a 2013-as év mennyisége 171 egység lesz, de 2022-re ez a mennyiség 109 egységre csökken.

Jaworowski szerint, „Egy csökkenő piac gyakran heves piaci versenyt eredményez, és a könnyű helikopterek piaca sem kivétel ez alól. A gyártók keményen harcolni fognak minden beszerzés elnyeréséért.”
A könnyű katonai helikopterek piacára hatással van az a tény, hogy sok ország kormánya csökkentette kiadásait a katonai szférában, hogy csökkenteni tudják kiadásaikat. Ehhez hozzá jön még, hogy számos beszerzési program ér véget az elkövetkező néhány évben.

Nagyon kevés új programot írtak ki, melyek kevésnek bizonyulhatnak a termelés megnövelésére, vagy csak szimplán a szinten tartására az említett időintervallumon belül. Ez a tendencia különösen igaz az Egyesült Államokra, és Európa számos országára, habár a tanulmány szerint van néhány regionális forrópont a gyártók számára, mint Latin-Amerika, a Közel-Kelet, vagy Dél-Ázsia.

Az új tanulmány mutatja többek között a piac gyártók közötti eloszlását is. Eszerint az Eurocopter és a Bell lesznek majd a piacvezetők a könnyű katonai helikopterek piacán, az Eurocopter a legyártott gépek mennyiségével, míg a Bell az értékesített gépek értékével.

Eurocopter North America UH-72A Lakota

Eurocopter North America UH-72A Lakota ,

A Forecast International az egyik vezető szolgáltatója a piackutatásoknak és kimutatásoknak, mely kiemelkedik a repüléstechnika, a védelmi technika, az energiaszolgáltatás, és a katonai elektronika területén. Az amerikai cég fő profilja a hosszú távú ipari és piaci előrejelzések és kimutatások készítése, melyeket világszerte használnak stratégák, marketingesek, katonai szervezetek, és kormányok is.