|

Csökken a könnyű katonai helikopterek piaca

A connecticuti Newtownban működő Forecast International új tanulmánya szerint a 2013-2022-es periódusban 1 411 könnyű helikoptert gyártanak majd.

A kutatóintézet becslése szerint a gyártás összköltsége mintegy 26,4 milliárd dollárra rúg a 2013-as valutaárfolyammal számolva. A tanulmány szerint egy katonai helikopter akkor tartozik a könnyű kategóriába, ha maximális felszálló súlya nem haladja meg a 15 000 fontot, azaz 6 804 kilogrammot.

A könnyű katonai helikopterek piaca lelassult az előző évtizedben tapasztalt markáns növekedés óta. Az egy év alatt legyártott könnyű katonai forgószárnyasok száma megduplázódott 2006 és 2010 között, míg 2006-ban csupán 96 gépet gyártottak, ez az adat 2010-ben már 209 volt. 2012-re a legyártott gépek mennyisége már csak 180 volt, és a Forecast International további visszaesést jósol az elkövetkezendő 10 évben.

A Forecast International vezető légiközlekedési elemzője, Raymond Jaworowski szerint, „Az egy évben legyártott gépek mennyisége a könnyű katonai helikopterek piacán egyenlőtlen lesz a következő 10 évben, de a várható tendencia csökkenő.” A cég kimutatásai szerint a 2013-as év mennyisége 171 egység lesz, de 2022-re ez a mennyiség 109 egységre csökken.

Jaworowski szerint, „Egy csökkenő piac gyakran heves piaci versenyt eredményez, és a könnyű helikopterek piaca sem kivétel ez alól. A gyártók keményen harcolni fognak minden beszerzés elnyeréséért.”
A könnyű katonai helikopterek piacára hatással van az a tény, hogy sok ország kormánya csökkentette kiadásait a katonai szférában, hogy csökkenteni tudják kiadásaikat. Ehhez hozzá jön még, hogy számos beszerzési program ér véget az elkövetkező néhány évben.

Nagyon kevés új programot írtak ki, melyek kevésnek bizonyulhatnak a termelés megnövelésére, vagy csak szimplán a szinten tartására az említett időintervallumon belül. Ez a tendencia különösen igaz az Egyesült Államokra, és Európa számos országára, habár a tanulmány szerint van néhány regionális forrópont a gyártók számára, mint Latin-Amerika, a Közel-Kelet, vagy Dél-Ázsia.

Az új tanulmány mutatja többek között a piac gyártók közötti eloszlását is. Eszerint az Eurocopter és a Bell lesznek majd a piacvezetők a könnyű katonai helikopterek piacán, az Eurocopter a legyártott gépek mennyiségével, míg a Bell az értékesített gépek értékével.

Eurocopter North America UH-72A Lakota

Eurocopter North America UH-72A Lakota ,

A Forecast International az egyik vezető szolgáltatója a piackutatásoknak és kimutatásoknak, mely kiemelkedik a repüléstechnika, a védelmi technika, az energiaszolgáltatás, és a katonai elektronika területén. Az amerikai cég fő profilja a hosszú távú ipari és piaci előrejelzések és kimutatások készítése, melyeket világszerte használnak stratégák, marketingesek, katonai szervezetek, és kormányok is.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.