|

Nőtt az érdeklődés a Gripen E iránt

Az elmúlt hónapokban különösen megnőtt az érdeklődés a biztonsági és védelmi profilú Saab által gyártott Gripen E következő generációs többcélú harci gép iránt.

Mióta a Saab 2013 februárjában megrendelést kapott a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalától (FMV) a Gripen E fejlesztésére vonatkozólag, és megkezdte a rendszer összeállítását, jelentősen megnőtt az érdeklődés a svéd „kiskacsa” iránt.

Az következő 15-20 év során körülbelül 6 000 vadászgép cseréje várható a világpiacon (forrás: IHS Jane’s 360). A svéd export-korlátozások és más feltételek miatt a Saab csupán ennek a potenciális piacnak a feléhez férhet hozzá. A Saab korábbi becslése szerint a Gripen az elkövetkező 15-20 évben a piac 10 százalékát tudná megszerezni.
A Gripen iránti fokozott érdeklődésre alapozva, amely például Ázsiára, Európára, Dél-Amerikára és a Szaharától délre fekvő afrikai területekre értendő, a Saab pozitív képet lát a Gripen E-vel kapcsolatos üzlet lehetőségek tekintetében az elkövetkező 15-20 évre vonatkozólag.

Fotó: Saab

Fotó: Saab ,

„A Gripen iránti növekvő érdeklődés jól tükrözi a Gripen E hosszútávú piaci elemzésének eredményét, hiszen a legtakarékosabb, legmodernebb, legkorszerűbb többcélú harci repülő rendszerről van szó. Az üzleti lehetőségek nagyon ígéretesek” – mondta Håkan Buskhe, a Saab elnök vezérigazgatója.

A Saab 2013-as kilátásai nem változtak. A hosszútávú, változatlan pénzügyi célok: üzletciklusonként az általánosan 5 százalékos évenkénti árbevétel-növekedés, az átlagosan 10 százalékos üzeltciklusonkénti működési nyereség és a 30 százalékot meghaladó saját tőke arány.