|

A General Dynamics fejlesztheti tovább az amerikai Harrier II-t

A 6 millió dollár értékű kontraktust a US Navy-tól zsebelhette be a mammutvállalat, hogy a nem épp mai „porszívók” bevetési számítógépei egészen a váltótípus megérkezéséig a modern kor igényeinek megfelelően működjenek.

A FACE (Future Airborne Capability Environment) alkalmazással és egy új, nyílt forráskódú processzorkártya behelyezésével kívánják a „hálózat alapú hadviselés” részévé tenni a megjelenése óta egyedülálló konstrukciót. A konkrétan 6,1 millió dolláros szerződés 18 hónapos határidőt szabott meg a gyárnak, melynek során a General Dynamics fejleszteni fogja a fent nevezett berendezést, még hozzá olyan környezetet kialakítva, melyhez később gyorsabban és olcsóbban lehet majd a „közös” alkalmazásokat integrálni.

A FACE technikai szabványa erősíti az USA fegyveres erőinek azon képességét, amelyet a speciális célra készült szoftverek időtállósága, alkalmazhatósága és csereszabatossága fog garantálni a védelmi minisztérium különböző légi platformjaira történő egyszerűbb telepítés által. Ennek tervezése során figyelembe vették az élettartamra vetített költségek redukálását, felnevelni ez által egy versenyképes avionikai piacot és a nyílt forráskód végett az új technológiák installálásának egyszerűsítését.

AV-8B Harrier II függeszkedés közben | Fotó: D. Miller, Wikimédia

AV-8B Harrier II függeszkedés közben | Fotó: D. Miller, Wikimédia ,

„Folyamatosan keressük azokat a technológiákat és megoldásokat, amellyel meglévő partnereink rendszereinek költségvonzatát csökkenteni tudjuk. A közös munkánk a haditengerészettel jelen szerződésben ezt a szemléletet fogja példázni. A harcképesség és rugalmasság fenntartását szem előtt tartva, a nyílt architektúrájú rendszerünk olyan alapot biztosít a haditengerészet számára, amellyel gyorsan és minimális ráfordítással lehet a megjelenő technológiákat és alkalmazásokat integrálni. Ennek megvalósítása teszi lehetővé vásárlóink számára, hogy gyorsabban és költséghatékonyabban tudjanak megfelelni a küldetések által támasztott változó körülményeknek.” – nyilatkozta Mike Tweed-Kent, a GD rendszerintegrációért felelős részlegének (General Dynamics Advanced Information Systems Mission Integration Systems) alelnöke és általános igazgatója.

A szerződés keretében a GD rendszerintegrációs részlege a Harrier-flotta bevetési számítógépeit felszereli egy második, harmadik generációs nyílt forráskódú processzorral. A programozás magába foglalja a FACE szoftverfrissítését, amellyel biztosítva lesz a szükséges navigációs környezet (RNP) és a terület navigáció (RNAP), mely alkalmazások a haditengerészeti légi hadviselési központ fegyverkönyvtára által lesznek integrálva. Mindezek végeztével a GD szigorú minősítési teszteknek fogja alávetni a bevetési számítógép hardveres és szoftveres részét egyaránt, amely után a kormányzat fogja vizsgálni, hogy légi használat és kötelékrepülés közben is minden rendben megy e. A fejlesztés mellé a GD természetesen támogatást nyújt a kivitelező csapatnak, beleértve ebbe a fent említett haditengerészeti könyvtárral foglalkozó részleget is.

A General Dynamics az egyetlen tervezője, fejlesztője és gyártója a Harrierbe szánt számítógépnek, valamint annak a fejlett bevetési számítógépnek is, mely az F/A-18E/F gépeken és az EA-18G Growler fedélzetén használnak. Eme berendezések egyszerű kereskedelmi „kulcsrakész” nyílt architektúrán alapulnak, azonban a GD által szállított variánsok már megerősített kivitelűek, nagy teljesítményűek, magas megbízhatósági mutatóval rendelkező harci- és képmegjelenítő rendszerek, amelyek bármely küldetéshez könnyen konfigurálhatóak. Az eszköz általános rendeltetés input/output eszközként funkcionálni, videó és grafikus megjelenítést végezni, mindezt extrém környezeti körülmények között, a mai vadászrepülőgépek által generált igénybevételnek megfelelően tervezve.