|

Átadták az első modernizált brazil AMX-et

A brazil AMX A-1A könnyű csapásmérő repülőgépek modernizálását végző Embraer büszkén jelentette be, hogy átadták az első A-1M verziójú repülőgépet a Brazil Légierőnek.

Az esemény egy kis ceremónia keretében zajlott a gyár Gavao Peixoto-i telephelyén, amelyen Juniti Saito, a légierő dandártábornoka is képviseltette magát. „Az A-1 harci repülőgépek nélkülözhetetlen elemei Brazília védelmének, a part menti vizeket is beleértve. Nagyon sikeresen alkalmazzuk ezeket a repülőeszközöket olyan komplex műveletek során is, mint a Cruzex vagy a Red Flag gyakorlatok. A [repülőgépek] modernizációja nagy képességnövekedést jelent megfelelő költséghatékonysággal párosulva, és megmutatja a nemzet gazdaságának az értékét.” – nyilatkozta Saito dandártábornok.

Juniti Saito dandártábornok és Luiz Carlos Agitar, az Embraer Defense & Security igazgatója, háttérben pedig az AMX A-1M | Forrás: Embraer

Juniti Saito dandártábornok és Luiz Carlos Agitar, az Emraer Defense & Security igazgatója, háttérben pedig az AMX A-1M | Forrás: Embraer ,

Az modernizált AMX-ek külsőleg és belsőleg is megújulnak. Élettartamukat szerkezeti elemeik megerősítésével növelik, ezáltal túlélőképességük is javul. Megkapják a levegő-levegő, levegő-föld és levegő-vízfelszín üzemmódokban egyaránt alkalmazható SCP-01 lokátort, valamint a kor színvonalának megfelelő önvédelmi rendszerrel látják el őket. Utóbbiba integrált radarbesugárzás-jelző, rakétaközeledés-jelző és elektronikus ellentevékenység-rendszer tartozik, kiegészítve infracsali- és dipólszóróval. A csapásmérés hatékonyságának növelését célozza az új felderítő és célkövető rendszer, valamint a Skyshield névre hallgató eszköz, mely képes a földi tűzvezető radarok zavarására.