|

Szíria: Napokon belül indulhatnak a légicsapások

Az Egyesült Államok akár már csütörtökön megkezdheti a légitámadásokat Szíria ellen, értesült az NBC kormányforrásokra hivatkozva. Az amerikai védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy a hadserege felkészült a Szíria elleni fellépésre. A katonai akció várhatóan korlátozott lesz. Washington várhatóan még a héten közzéteszi a hírszerzés vegyifegyver-támadásról készített jelentését.

„Megtettük a szükséges előkészületeket, hogy teljesíteni tudjunk bármit, amit az elnök elrendel” – közölte a Bruneiben tartózkodó Hagel. Jelenleg négy amerikai romboló állomásozik nem messze a szíriai partoktól, lőtávolságukon belül számos szíriai szárazföldi célpont található. A hadsereg a lehetséges légicsapásra is felkészült. Az Egyesült Államok egyes várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel fog csapást mérni kiválasztott célpontokra.

Az NBC News amerikai hírtelevízió értesülései szerint a Szíria elleni rakétacsapások akár már csütörtökön megindulhatnak. Az NBC által idézett kormányzati illetékesek szerint a három – más források szerint két – napig tartó csapássorozat korlátozott lesz, és a katonai fellépés inkább üzenetet hivatott közvetíteni Aszadnak, mintsem erőinek meggyengítését célozná.

Szíriai ellenzéki források is arról számoltak be kedden, hogy nyugati hatalmak napokon belül katonai akciót indítanak Aszad erői ellen. A Reuters hírügynökség értesülései szerint ugyanakkor az esetleges akció célja csak és kizárólag az elrettentés lesz a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, nem pedig az Aszad-rezsim megdöntése.

Forrás: landdestroyer.blogspot.hu

Forrás: landdestroyer.blogspot.hu ,

Az állítólag közelgő katonai fellépés oka, hogy az ellenzék vádjai szerint az Aszadhoz hű hadsereg a múlt héten gáztámadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában, több száz ember halálát okozva. Ezzel Aszad egyes nyugati politikusok szerint átlépett egy határt a közel két és fél éve tartó és eddig 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban. Damaszkusz szerint viszont a lázadók vetettek be vegyi fegyvert.

Az ENSZ hétfőn szakértőket küldött a helyszínre annak megállapítására, hogy valóban ideggázzal támadott-e a hadsereg, de a szakemberek munkája súlyos akadályokba ütközött: hétfőn orvlövészek rálőttek az őket szállító autók egyikére, kedden pedig el kellett halasztaniuk a vizsgálódást.
A keddi vizsgálat elhalasztását a szíriai kormányzat azzal indokolta, hogy a felkelők között viták vannak a biztonsági intézkedéseket illetően. Az ENSZ keddi közleményében arra szólította fel a feleket, hogy garantáljanak biztonságos áthaladást és hozzáférést az ellenőrök számára.

Az Arab Liga Aszádot vádolja

Az 22 államot tömörítő Arab Liga keddi nyilatkozata a szíriai kormányt tette felelőssé a gáztámadásért, az elkövetőket pedig „háborús bűnösöknek” minősítette, akiknek nemzetközi törvényszék előtt kell felelniük tetteikért. Az arab államok felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait, kerekedjenek felül nézeteltéréseiken, és lépjenek fel a szíriai vérontás megfékezése érdekében.

A BT-ben a nyugati államok, illetve Oroszország és Kína nézeteltérései miatt mindeddig nem hoztak kényszerítő lépéseket a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az amerikai és orosz álláspontok kedden sem közeledtek, sőt Washington bejelentette, hogy elhalasztották azt az orosz-amerikai külügyi találkozót, amelynek témája a szíriai helyzetre politikai rendezést kereső nemzetközi konferencia összehívása lenne. Az orosz külügy csalódottságának adott hangot emiatt.

Szaúd-Arábia külügyminisztere ugyanakkor „határozott és erőteljes” lépéseket sürgetett az Aszad-rezsimmel szemben, az Arab Liga pedig a jövő héten külügyminiszteri szintű találkozót tart a kérdésben.

Fotó: RIAN

Fotó: RIAN ,

Rendkívüli ülést hívott össze Cameron

David Cameron brit miniszterelnök nyaralását megszakítva csütörtökre összehívatta a parlament alsóházának rendkívüli ülését, ahol dönthetnek az esetleges katonai válaszról. „Lesz egy világos kormányindítvány és egy szavazás arról, miként válaszoljon az Egyesült Királyság a vegyifegyver-támadásokra” – írta Twitter-üzenetében a kormányfő kedden.

Regionális konfliktus fenyeget?

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy egy nyugati támadás az egész térséget lángba boríthatja. Ha a nyugati nagyhatalmak az Aszad-rezsim megdöntésére irányuló csapás mellett döntenének, akkor „nem zárhatóak ki a szélsőséges reakciók, kiváltképp Irán részéről, és még egy ismeretlen változó kerülne az egyenletbe: az oroszok” – mondta az AFP hírügynökségnek Joseph Bahout, a párizsi Science Po egyetem professzora.Ezt kedden Irán is megerősítette, amikor közölte, hogy „bármiféle Szíria elleni katonai csapás veszedelmes következményekkel járna a régió számára”.

A Szíria elleni esetleges támadás csak bizonyos célpontokat kell hogy érintsen – értettek egyet tíz nyugati és arab állam vezető katonai tisztségviselői kedden egy Jordániában tartott tanácskozáson. A jordánia hadsereg illetékese szerint a célzott rakétatámadások jelentenék a legfelelősségteljesebb és legtartósabb választ az elmúlt hét eseményeire. Arról egyelőre nem született megállapodás, hogy létrehozzanak-e egy repüléstilalmi zónát Szíria felett, és elpusztítsák-e a szíriai rezsim légierejét. Burhán Galjún, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) volt elnöke arra figyelmeztetett, hogy egy olyan katonai csapás, amely nem Aszad hatalomtól való megfosztására irányul, csak tovább bonyolítaná a helyzetet.

David Cameron brit miniszterelnök közölte, Nagy-Britannia is „arányos választ fontolgat” a szíriai vegyifegyver-támadásokra.Szóvivője szerint a hadsereg már készít terveket a lehetséges helyzetekre, ám döntést szigorúan nemzetközi keretekben hoznak majd.

Észak-Korea hadifelszerelést szállít Szíriába?

Észak-Korea gázálarcot, fegyvereket és lőszert próbált meg szállítani Szíriába – állította kedden egy japán napilap. A Szankei Simbun újság meg nem nevezett amerikai, japán és dél-koreai forrásokból úgy értesült, hogy egy Líbiában bejegyzett hajó az idén Észak-Koreából szállított fegyvereket Szíria részére. Az amerikai hadsereg más országokkal egyeztetve követte a hajót, amely április 3-án haladt át a törökországi Dardanellákon, és amelyet a török hatóságok ellenőriztek. Az eljárást követően mintegy 1400 puskát, pisztolyt, lőszert és gázálarcot foglaltak le. Az amerikai hatóságok úgy vélik, a hajó rakományát Törökországból már szárazföldön juttatták volna Szíriába. A kapitányt őrizetbe vették, majd vizsgálat indult ellene miután beismerte, hajója Észak-Koreából indult és szállítmányát Szíriába szánták.

Forrás: Magyar Hírlap