|

Dél-koreai technikára vágynak az azeriek

Dél-koreai, parlamenti forrású sajtóértesülések szerint Azerbajdzsán jelezte Szöul felé, hogy igen komoly szándékai vannak, mintegy 3 milliárd dollár értékben vásárolna modern haditechnikát Dél-Koreától. Az értesülések szerint a dél-koreai külügyminisztérium nem repes a boldogságtól és óvatosságra inti a védelmi minisztériumot az ügyben.

Kétségtelen, hogy nehéz döntés elé került ezzel Szöul, hiszen egyrészt régebbi, nem kendőzött terve, hogy globálisan számító játékos akar lenni a fegyverexport terén, – ezen törekvést pedig csak szolgálná az azeriek, meglehetősen sok mindenre kiterjedő beszerzési terve – ugyanakkor Szöul nagyon nem szeretné, ha úgy tűnne, hogy Hegyi-Karabah máig rendezetlen ügyében bármelyik fél oldalára is állna.

A külügy állítólagos álláspontja szerint ezen azeri beszerzésre történő rábólintás megboríthatja a régió kényes egyensúlyát, továbbá nem feltétlenül a jó irányba mozdítaná el az oroszokkal való viszonyt.

No de lássuk is milyen listát lobogtatott meg Baku a közelmúltban látogatást tett dél-koreai delegációnak:

  • T-50 Golden Eagle kiképzőgépek (esetleg T/A-50 könnyű csapásmérő konfigurációban?)
  • UAV-ok
  • K9 Thunder önjáró lövegek
  • 2 tengeralattjáró
  • szállítóhajók

A listán szerepelő tételek közül a legérdekesebb kétségtelenül a 2 tengeralattjáró. Utóbbiak természetesen nem az örményekkel rendezetlen vitához kellenének, hanem a kaszpi-tengeri érdekeltségekhez. A dolog dél-koreai vonatkozása külön érdekes, lévén elsőre nyilván a licenceben épített Type 209 és Type 214 tengeralattjárók ugranak be, amik természetesen finoman szólva is overkill kategóriát képviselnének a Kaszpi-tengeren (most tekintsünk el attól, hogy jutna oda). Ugyanakkor Dél-Korea rendelkezik tapasztalattokkal mini-tengeralattjárók kapcsán is…

Kezdésnek ott van a 80-as években rendszerbe állított Dolgorae-osztály, amiből két egység aktív. Persze az azerieket vélhetően nem ezen, még a komoly dél-koreai tengeralattjárós képességek kifejlődése előtti dolgok érdeklik, hanem azon project, amit még 2011 őszén jelentettek be a dél-koreaiak. A Type 214 után következő, immáron nem licencben, hanem önerőből összehozott, 3 000 tonna kaliberű tengeralattjáró osztály mellett ugyanis 2008 óta ügyködnek egy új mini-tengeralattjárón is. A KSS-500A jelölésű tengeralattjáróról túl sokat azóta sem tudni, leszámítva azon adatokat, amik a lenti képen is összegzésre kerültek.

A legalább 5, de a váltást is beleszámítva alapállapotban 10 fős legénység által üzemeltetett KSS-500A tervezését elvileg 2008-ban kezdték el, hivatalosan 2011 novemberében jelentették be. Természetesen a különleges erők tagjainak is jut majd némi hely.Nem hivatalos információk a 2 aktív Dolgora utódjául szánt típusból akár 5 egységet is kaphat a ROK Navy.

A legalább 5, de a váltást is beleszámítva alapállapotban 10 fős legénység által üzemeltetett KSS-500A tervezését elvileg 2008-ban kezdték el, hivatalosan 2011 novemberében jelentették be. Természetesen a különleges erők tagjainak is jut majd némi hely.Nem hivatalos információk a 2 aktív Dolgora utódjául szánt típusból akár 5 egységet is kaphat a ROK Navy. ,

Azerbajdzsánnak jelenleg amúgy két orosz eredetű, a KSS-500A-tól teljesen más kategóriában játszó Triton-2 típusú mini tengeralattjárója van, amit a különleges erők használnak.