|

Harminc éve történt

Dél-Koreában a szöuli K16-os repülőtér felett, a helyiek számára furcsa alakú repülőgép jelent meg 1983. augusztus 7-én. A delta szárnyú vadász rövid kilebegtetés után leszállt.

A MiG-21-es repülőgépből Sun Tianqin, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének berepülőpilótája szállt ki. Sun terve az volt, hogy ismereteit és repülőgépét a Tajvani hatóságoknak adja át, bár földrajzi okok miatt csak Dél-Koreába volt lehetősége átrepülni.

Dél-Korea és az USA hírszerzésének is izgalmas éve volt 1983-ban, hiszen Sun előtt bő fél évvel Lee Ung-Pyong az Észak-Koreai Néphadsereg Légierejének századosa landolt szintén kínai gyártmányú MiG-19-es vadászrepülőgépével Dél-Koreában. A két repülőgép típus, valamint pilótáik segítségével, a helyi hírszerző hatóságok értékes információkhoz jutottak ellenfeleik katonai adatairól.

A fejlődő kínai katonai ipar megismerése életbevágó volt abban az időben a dél-koreai fél számára, hiszen a nyolcvanas évek elején még csak régi F-5A Freedom Fighter, F-5E Tiger II, F-4D/E Phantom II és kis számú USAF F-16A Block 10-es állt szemben a kínai, észak-koreai és szovjet fenyegetéssel.

Sun MiG-21-ese ráadásul igazán főnyereménynek számított! A hetvenes évek végén gyártott korai 045-ös oldalszámú J-7-es egy prototípus volt. A Csangfeng-i repülőgép javító üzemben többek között ezen a repülőgépen tesztelték az új európai eredetű fedélzeti és fegyver rendszereket. Ezen a prototípuson a nyugati hírszerző szervek tanulmányozhatták, hogy a kínai szakembereknek milyen hatékonysággal sikerült összepárosítani a keleti és a nyugati katonai technológiákat.

A J-7-es prototípus.

A J-7-es prototípus. ,

Sun Tianqin árulóvá vált hazája számára, mely több tényezőnek köszönhető. Sun már nem tartozott a jellemzően alacsonyabb iskolai végzettségű, ideológiailag könnyen befolyásolható népi katonák közé. 1956-ban miután civil diplomát szerzett, egy kísérleti csoport tagjaként került a Népi Felszabadító Hadsereg Légierejéhez. Az ő csoportja volt az első, melynek tagjai katonai akadémia helyett, civil főiskoláról kerültek pilótaképzésre.

Katonai pályafutását a Kínai Kulturális Forradalom törte ketté, amikor apja családi háttere miatt munkatáborba került. Ugyan 1975-ben kiszabadult, ráadásul lelkes politikai tevékenysége miatt újra engedték repüli a haditengerészeti légierőnél, de amint visszakerült a légierőhöz berepülőpilótának és megfelelő repülőtérre helyezték át, pár hónapon belül disszidált.

Eredeti tervek szerint a szakadár kínai állam, Tajvan volt a célja, ahol állást és jelentős arany jutalmat ajánlottak az értékes tudással, vagy technikával disszidáló kínai állampolgárok számára. Végül, miután a Dél-Koreához közeli Dalian város környéki repülőtérre helyezték át berepülőpilótának, a Koreába szökés mellett döntött.

Az átrepülésre ideális időpont 1983. augusztus 7-én jött el, amikor megfelelő útvonaltervvel és üzemanyag készlettel rendelkezett, hogy nekivághasson a veszélyes útnak. Sun helyi idő szerint 13:30-kor jelentette a toronynak, hogy meghibásodást észlelt, majd kísérőjétől leszakadva gyors süllyedésbe vitte MiG-21-eseét, mely során 8000 méterről 500 méterre csökkentette magasságát. Mindeközben folyamatosan lenyomva tartotta rádióadójának adógombját, amivel megakadályozta, hogy a torony és gépár kísérője kommunikálhasson egymással. Miután a kínai radar rendszer észlelési határa alá süllyedt repülőgépével, utoljára azt jelentett a toronynak, hogy elvesztette a gép felett az uralmat.

Ezek után nagy sebességgel Dél-Korea felé vette az irányt. Negyed óra repülés után újra felemelkedett 6 000 méterre, hogy csökkentse az üzemanyag fogyasztást. A dél-koreai légvédelem készültségi vadászt küldött ki elfogására, mely a szöuli K16-os légi bázisra kisérte őt.

Sun Tianqin és vadászrepülőgépe a disszidálás után

Sun Tianqin és vadászrepülőgépe a disszidálás után ,

Sun két hét koreai tartózkodás után augusztus 24-én repült át polgári utasszállítón Tajvan szigetére. Útját F-5E Tiger II és F-104G Starfighter elfogó vadászok biztosították.

Tajvanon Sun megkapta a beígért 350 kilogramm aranyat és a Tajvani Légierő őrnagyaként kapott állást. Két év múlva feleségül vett egy Tajvanon megismert, szintén diszidáns kínai zenész hölgyet, majd miután ezredesi rendfokozattal leszerelt, családjával Kanadában telepedett le.

Sun már a Tajvanon tartott sajtótájékoztatója idején. Két oldalán egyenruhában Park Yan és Wu Rong, szintén disszidált katonák.

Sun már a Tajvanon tartott sajtótájékoztatója idején. Két oldalán egyenruhában Park Yan és Wu Rong, szintén disszidált katonák. ,