|

Mégis tovább repülnek a Freedom Fighter-ek Törökországban

Az elmúlt hónapban több médiában is olvasható volt, hogy a Török Légierő kivonta hadrendjéből az NF-5-ös Freedom Fighter kiképző típust, mely hosszú ideig meghatározó repülőgépük volt. Most a legújabb hírek szerint legalább egy évet még kapott a típus.

Törökország a hatvanas évek közepén 108 darab Northrop gyártmányú, vadonatúj R/F-5A/B Freedom Fighter könnyű vadászgépet szerzett be kedvezményes áron az Amerikai Egyesült Államok kormányától. A kisméterű harcászati típus nagyon sikeres volt Törökországban, bevetették többek között az 1974-es ciprusi görög – török összetűzések során is.

A török fél elégedettségét jelzi, hogy a hetvenes, nyolcvanas években igyekeztek minél több használt példányhoz hozzájutni. Így került török piros kokárda további 124 darab eredetileg líbiai, norvég, USAF, holland és tajvani Freedom Fighter oldalára.

Ugyan a típust a kilencvenes évek második felére kiszorította az aktív szolgálatból a modern F-16-os Falcon, de ezzel párhuzamosan a Holland Légierőtől a NATO segélyprogram keretein belül átvett jelentős számú NF-5As és NF-5B késői kanadai gyártmányú repülőgépet átalakították gyakorló gépé. Az F-16-osra készülő pilótajelöltek képzését az elmúlt közel húsz év során, a korszerűsített NF-5A-2000 és N/F-5B-2000 repülőgépek látták el, a Konya-i légibázis két századánál.

Freedom Fighter-ek a Konya légibázison, az Anotalian Eagle 2012/2-es gyakorlaton. | Fotós: Arno 01

Freedom Fighter-ek a Konya légibázison, az Anotalian Eagle 2012/2-es gyakorlaton. | Fotós: Arno 01 ,

A típus kivonásának felgyorsítását alkatrész ellátási problémákra hivatkozva jelentették be nemrég. A leállított repülőgépek a hazánkban gyakran látható Turkish Stars bemutató csoporthoz kerültek, mint alkatrész donorok. Legújabb hírek szerint a leállított gyakorló Freedom Fighter közül, 10-15 példányt most újraaktiválnak a Konya-i bázison, hogy a Turkish Stars bemutató csoport mellett még legalább egy évet kiképző feladatkörben tovább repülhessenek.