|

A Fülöp-szigetek elégedetlen a Sokol helikopterekkel

Helikopterekkel kapcsolatos hírek esetében – már amennyiben problémáról van szó – a megszokott határidő túllépés mellett a rendszerek nem megfelelő működése a leginkább az, ami megjelenik. A Fülöp-szigeteken azonban minden működik, kizárólag arra nem jó, amiért megvásárolták. Szerintük.

A kétkedés, főleg nagyobb összegek esetében a tekintetben érthető igazán, hogy a beszerzés és a jelenlegi nyilatkozat két politikai éra terméke, s természetesen két külön vezetésről beszélünk.

„Mit használ egy harci helikopter, ha a fedélzeti géppuskát nem képes?” – tette fel a kérdést hétfőn Aquino elnök az érintettek felé. A reakcióra nem kellett sokat várni, kedden Voltaire Gazmin védelmi miniszter bejelentette, hogy a beszerzett 8 darab Sokol helikopter valószínűleg az utolsó is volt, minek után a Nemzetvédelmi Minisztérium meggyőződött arról, hogy harci körülmények között használhatatlan.

Philippines W-3 Sokol

„Értek a helikopterekhez, mivel harci tiszt vagyok. Az első dolog, amit megjegyeztem, az az volt, hogy miért kell eltávolítani a géppuskát ahhoz, hogy a helikopter belső terébe be lehessen jutni? A beszállásra szolgáló nyílás túl szűk, rossz az egész” – tette hozzá véleményét Gazmin, aki korábban a különleges erők parancsnoka volt.

Az olasz-lengyel közreműködéssel működő Augusta PZL Swidnik 2.8 milliárd peso (64.68 millió USD) értékben kötött szerződést a 8 helikopter leszállítására, amely 2010-ben, Gazmin hivatalba lépésének idején már visszamondhatatlan volt. „Nekünk csak fizetni kellett”- ahogy ő mondta. A forgószárnyasokat egyébként két részletben szállították le 2012-ben.

Fotó: sulekha.com

Fotó: sulekha.com ,

Ahogy arra számítani lehetett, a szerződést az előző kormány, név szerint az Arroyo adminisztráció kötötte utolsó hónapjaiban, amikor is Norberto Gonzales volt egyben a nemzetbiztonsági tanácsadó és a védelmi miniszter is.

A 2012 márciusában megérkező első négy helikopter először üdvrivalgást váltott ki a filippínók légierejének részéről, mivel elég leharcolt eszközökkel bírtak már. Az új Sokol gépektől várták a vietnámi veterán UH-1H-k váltótípusát, amelyeket kutatás-mentés, légimentő és harcászati téren öszvérként használtak már hosszú ideje.

Az elnök elmondása alapján azonban „a helikopter képtelen katonákat szállítani a harcászati területre, mivel az ajtóban van felszerelve a géppuska, ami akadályozza a ki- és beszállást. Ha te egy katona vagy és a csata csúcspontjában kapcsolódsz be a harcba, mit kezdesz egy géppuskával, amit félre kell tenni és képtelen vagy vele lőni? Senki nem gondolt erre, mielőtt a szerződést aláírták volna? Miért ez a páros került az első helyre?”

Fotó: bdpopeye

Fotó: bdpopeye ,

Ennek folytatásaként a védelmi miniszter megjegyezte, hogy még nem döntötte el, hogy vizsgálatot indítson e a felelős megtalálására a Sokol beszerzés ügyében, még ha a légierő követelményeit nem is tudja teljesíteni. Egyelőre annyit közölt a nyilvánossággal, hogy „vizsgálni fogjuk ezt a lehetőséget, erre a kérdésre nem tudok még választ adni”.

Azt azonban leszögezte, hogy a helikopterek kutató-mentő feladatkörben lesznek alkalmazva, a védelmi minisztérium pedig elindítja egy harci helikopter beszerzésére irányuló programját. „De az már nem Sokol lesz. Más gyártók, más helikopterei között fogunk szétnézni”- tette hozzá zárszóként.