|

Többfeladatú járőrgépeket vehetett át Törökország

Az Alenia Aermacchi leszállította az első ATR 72-600 többfeladatú tengerészeti járőrgépet a Török Haditengerészet számára.

A törökök megrendelése két többfeladatú tengerészeti járőrgépről, és hat tengeralattjárók megsemmisítésére alkalmas tengerészeti járőrgépről szól, közölte az Alenia szerdán. Az új képességet biztosító program teljes költsége
218 millió amerikai dollár.

Az alapot adó ATR 72-600 egy két turbólégcsavaros hajtóművel rendelkező szállítógép. A két többfeladatú járőrgép átalakítását az Alenia Aermacchi napoli-capodichinoi és torino-casellei telephelyén végzik, mely magában foglalja az új rádióberendezések beszerelését, IFF (identification friend or foe – saját/ellenség azonosító) rendszer integrálását és a pilótakabinban elhelyezett taktikai és kommunikációs berendezések beépítését. Mindkét gépet használni fogják személy- és teherszállításra is.

„A Török Haditengerészet első személyzete nemrég végzett az átképzéssel az Alenia casellei oktatóközpontjában. A második példányt idén, augusztus első felében vehetik át a törökök.”- közölte az Alenia.

Fotó: Alenia Aermacchi

Fotó: Alenia Aermacchi ,

A másik hat gépet a TAI (Turkish Aerospace Industries) saját kezűleg végzi már el. Néhány kiegészítő berendezés mellett integrálásra kerül a Thales AMASCOS moduláris felszereléscsomagja, mely járőrözéshez, tengeralattjáró-elhárításhoz, felderítéshez, hírszerzéshez, kutató-mentő feladatokhoz szükséges berendezéseket tartalmaz, valamint Link16 adatátviteli rendszer, automatikus azonosító rendszer, és fegyverrendszerek is integrálásra kerülnek.

A repülők tipikus feladatai közé tartozik a vízfelszíni célok felkutatása, azonosítása; kizárólagos gazdasági övezetek feletti őrjáratozás (például halász területek és offshore platformok); drog csempészek, és kalózok felderítése; természeti katasztrófák utáni kárfelmérés; tengerészeti járőrözés; és tengeralattjárók elhárítása. Ebből a verzióból első példányt 2017 februárjában veheti át a Török Haditengerészet, és az utolsó gépet 2018-ra adhatja át a TAI.