|

Amerikai felderítők Oroszország felett

Július 22-én, Moszkvában jelentette be az Orosz Védelmi Minisztérium, hogy Törökország és az Amerikai Egyesült Államok felderítő repüléseket végez hétfőtől Oroszország területén a Nyitott Égbolt (Open Skies Treaty) szerződés keretén belül.

„A július 22-26. közötti időszakban egy török CN-235 fedélzetén hajtanak végre török és amerikai szakértők felderítő repüléseket Oroszország felett”- írja a minisztériumi közlemény.

Az említett nemzetek mellett orosz szakértők is lesznek a fedélzeten, hogy ellenőrizzék a felderítő berendezések megfelelő használatát.

Forrás: RIAN

Forrás: RIAN ,

Idén májusban írtunk róla, hogy kis hazánk szakemberei is végeztek felderítő repüléseket a Magyar Honvédség Antonov An-26 ‘Curl’ típusú szállítógépével Oroszország feltett kanadai partnerekkel a fedélzeten, ahol természetesen orosz szakértők szintén jelen voltak.

A Nyitott Égbolt szerződés 2002. január 1-jén lépett életbe, melynek értelmében fegyverzet nélküli megfigyelő repüléseket végezhetnek a 34 résztvevő ország tagjai egymás területe felett, hogy ezzel mutassák meg nyitottságukat, és áttekinthetővé tegyék katonai erejüket és azok aktivitását. Oroszország 2001 májusában csatlakozott a szerződéshez.

A megállapodás alapján minden az összes Nyitott Égbolt keretein belül repülő felderítő repülőgép rendelkezik egy a célobjektumok folyamatos követésére képes, széles látószögű kamerával, élő képet közvetítő videokamerákkal, egy infravörös képalkotó rendszerrel, és egy képalkotó radarral.

A képanyagot, amit a megfigyelés során rögzítettek, szabadon megoszthatják a szerződést aláírt tagállamokkal, hogy ezzel tudják biztosítani a jelenlegi, és a jövőben születő haditechnikai korlátozásokra vonatkozó egyezményeket.


Szerző: Stealthfighter