|

Matuzsálem korú haditechnikák csempészete Észak-Koreába

Július 16-án a panamai illetékes szervek bejelentették, hogy egy Észak-Koreai szállítóhajót útban Kubából a csatornán áthajózva fegyvercsempészeten értek.

Az elhanyagolt állapotú “Chong Chon Gang” észak-koreai szállítóhajót régóta figyelik az illetékes szervek. A hajót érték már máskor is csempészeten, de már arra is volt példa, hogy szomáliai kalózok támadásának áldozatává vált. A hajó attól lett kiemelten gyanús, hogy magas rangú észak-koreai katonai küldöttség kubai látogatásával közel egy időben tartózkodott a karibi ország kikötőjében.

Miután a Panamai hatóságok, a hajó átvizsgálására adtak utasítást, a helyzet eldurvult. Az észak-koreai hajó harmincöt fős legénysége husángokkal felfegyverkezve ellenállt a hivatalos szerveknek. A panamai biztonsági erők, erre fegyveres erőket vetettek be. A huzavona öt teljes napig tartott. Időközben az észak-koreai hajó kapitánya öngyilkosságot próbált elkövetni, bár más források szerint szívrohamot kapott.

A harmincöt fős legénységet végül őrizetbe vették. A hajót átvizsgáló panamai hivatalos szervek, a raktérben kétszázezer zsák kubai barna cukor alatt találtak rá egy konténerre, mely egy szovjet gyártmányú VOLHOV típusú légvédelmi rakéta komplexum elemeit tartalmazta.

A raktér kirakodása nem ment gyorsan, mert a hajó legénysége szabotálta a hajó daruinak működését, ezért kézzel kellett a zsákokat kipakolni | Forrás: The New York Times és www.cri.cn

A raktér kirakodása nem ment gyorsan, mert a hajó legénysége szabotálta a hajó daruinak működését, ezért kézzel kellett a zsákokat kipakolni | Forrás: The New York Times és www.cri.cn ,

A hírre másnap reagált a kubai illetékes minisztérium, mondván egy kétoldalú szerződés értelmében VOLHOV és PECSORA légvédelmi rakéta komplexumokat, légvédelmi rakétákat, két MiG-21bis vadászgépet, valamint tizenöt repülőgép hajtóművet küldtek Észak-Koreába javíttatásra.

A panamai tisztviselők egyelőre tanácstalanok, hogy ha valóban javíttatási céllal szállított fegyvereket a hajó, akkor miért volt ilyen heves az ellenállás a legénység részéről. Mindenesetre eljárást indítottak, hiszen több Észak-Koreával szemben hozott ENSZ szankció megsértésre került.

A régi szovjet VOLHOV légvédelmi rakéta komplexum rávezető rendszerének elemei a fölé pakolt zsákok súlyától beroskadt tetejű konténerben | Forrás: The New York Times és www.cri.cn

A régi szovjet VOLHOV légvédelmi rakéta komplexum rávezető rendszerének elemei, a fölé pakolt zsákok súlyától beroskadt tetejű konténerben | Forrás: The New York Times és www.cri.cn ,

Természetesen az sem kizárt, hogy fegyverek az észak-koreai légvédelem alkatrészellátását biztosították volna, hiszen Phenjan számára régóta gondot okoz az elavult, de hatalmas méretű fegyver arzenáljának üzemben tartása. Az országgal szembeni fegyverszállítási embargó megsértéséről gyakran kerülnek hírek a nagyvilágba. Az egyik legutóbbi érdekes információt a Mongol Anti Korrupciós Ügynökség jelentette be tavasszal.

A mongol hivatal vizsgálta a Mongol Légierő volt vezetőjének, Tojoon Dashdeleg tábornoknak a felelősségét egy fegyvercsempészési ügyben. Mongólia 2003 körül végleg leállított MiG-21PFM elfogó vadászrepülő századának technikai állományát, alkatrészeket, hajtóműveket, a gyanú szerint a tábornok jóváhagyásával 2011-ben értékesítették Észak-Koreába, megsértve ezzel több nemzetközi egyezményt. A jelenleg USA barát Mongóliában az ügy akkor pattant ki, amikor az észak-koreai hatóságok hivatalos reklamációt gyújtottak be a mongol szervek felé, hogy az általuk kifizetett 1,5 millió dollár kifizetése után több év elteltével sem érkeztek meg az ígért MiG-21-es alkatrészek.

Észak-koreai MiG-21-esek

A Szovjetunió a hetvenes években szállította le a Mongol Néphadsereg számára a képen látható, akkor még ezüstszínű MiG-21PFM elfogó vadászrepülőgépeket. A már ekkoriban átlag tíz éves, használt repülőgépekért, Észak-Koreában napjainkban is nagy az érdeklődés, hiszen a mai napig üzemeltetik PFM exportváltozatát.

Szerző: Galcom