|

Harmadjára felsült az X-47B

Bár eddig nem igazán hallottunk problémás eseteket az X-47B tesztelésével kapcsolatban, a napokban megszakadt ez a sorozat. A Northrop Grumman X-47B már két sikeres leszálláson is túlvan a USS George H. W. Bush (CVN-77) fedélzetén, de a harmadikat nem sikerült végrehajtani.

Július 10-én hajtotta végre első két hajófedélzeti leszállását a Northrop Grumman UCAS-D repülőgépe, azonban a Salty Dog 502 hívónevű masina a július 15-ére tervezett leszállásokat már nem abszolválta, mivel a CVN-77 fedélzetének megközelítése közben a gép fedélzetén lévő három navigációs rendszer egyike „nem értett egyet” a többivel, így a vezérlőszámítógép megszakította a megközelítést és a szárazföld felé vette az irányt és sikeresen leszállt a virginiai Wallops Field támaszponton.

Fotó: US Navy

Fotó: US Navy ,

A US Navy és a Northrop Grumman szakemberei már elemzik az adatokat, hogy kiderítsék, mi okozta az anomáliát, árulta el Carl Johnson, a program menedzsere. Addig is a másik repülőképes példánnyal folytatják majd a tesztsorozatot, melynek végeztével mindkét demonstrátort nyugdíjba küldik. A program nem ér véget, az X-47B szoftvereit felhasználva egy átalakított Learjettel végzik majd el a légiutántöltési próbákat 2014 folyamán.