|

Veszteséglistán egy izraeli „Sufa”

Lezuhant az Izraeli Légierő (IAF) Knights of the Orange Tail repülőszázadának egyik kétüléses F-16I Sufa harci gépe július 7-én. A gép személyzete épségben katapultált. A baleset körülményeit még vizsgálják.

A személyzet a Mediterrán-tenger felett katapultált 50 kilométerre a Gázai-övezettől. A 669. kutató-mentő század helikoptere 50 perccel később már a helyszínen volt. A CH-53-as azonnal kórházba szállította a személyzetet, amely épségben megúszta az esetet, állapotuk stabil.

Az Izraeli Légierő büszkesége, a „Sufa” I Forrás: Yochai Mossi

Az Izraeli Légierő büszkesége, a „Sufa” I Forrás: Yochai Mossi ,

Az első jelek a Pratt&Whitney F100-PW-229-es hajtómű meghibásodására utalnak. A személyzet képtelen volt a hibát elhárítani, még a hajtómű újraindításával is megpróbálkoztak, sikertelenül. Ezek után a protokollt követve a gépelhagyás mellett döntöttek.

A további esetek elkerülése végett az IAF letiltotta a repülést az adott hajtóművel repülő F-16I és F-15I harci gépeken addig, amíg fény nem derül a pontos hibára.

A Knights of the Orange Tail repülőszázad 2006 júliusa óta repüli a típust a Hatzerim légibázisról települve. A típussal ez volt a harmadik baleset 1996 és 2010 óta. A kétüléses F-16I flotta a balesettel 99 gépre olvadt.