|

Új hangár építési területét adta át a pápai légi bázison a NATO főtitkára

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Hende Csaba honvédelmi miniszter átadta hétfőn a pápai légi bázison a NATO nehéz légi szállító ezred új hangárjának építési területét. A honvédelmi tárca vezetője bejelentette, hogy a repülőteret megnyitják a polgári légi szállítás előtt is.

Az atlanti szövetség főtitkára hétfőn érkezett egynapos látogatásra Magyarországra Hende Csaba meghívására. Anders Fogh Rasmussen a pápai ünnepségen felidézte: négy éve érkezett a légi bázisra az első szállító gép a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében, amelyben 10 NATO-tagállam és 2 partnerország vesz részt, közösen beszerzett C-17-es gépekkel oldják azokat a légi szállítási feladatokat, amelyre önállóan nem lennének képesek. A program 2009-es indulása óta a C17-es repülőgépek több mint 10 ezer órát repültek, mintegy 30 ezer tonna árut és mintegy 30 ezer utast szállítottak – mondta.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, hogy a SAC a közeljövőben is jelentős kihívások elé néz. Az afganisztáni kivonulás jelentős és folyamatos szállítási igénybevételt jelent – tette hozzá.

A Stratégiai Légiszállító Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) programban anyagi forrásokkal és személyzettel részt vevő 12 ország a repülési időt az előzetes megállapodásoknak megfelelően osztja fel egymás között. A SAC tíz NATO tagországból, (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Egyesült Államok) és két – a NATO Partnerség a békéért programjához csatlakozó – országból (Finnország, Svédország) áll.

Globemaster III a 2010-es Kecskeméti Repülőnapon | Fotó: HTKA.hu - Spawn

Globemaster III a 2010-es Kecskeméti Repülőnapon | Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

Hétfő délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter és vendége elvégezte az első jelképes kapavágást a reptér új hangárkomplexumának építési területén, a hangár elkészültével a főtitkár szerint még költséghatékonyabbá válik a jövőben a stratégiai légi szállítás.

Hende Csaba az ünnepségen bejelentette, hogy mostantól a polgári légi szállítás előtt is megnyitják a repteret, az egész régió gazdasági érdekeit szolgálva.

A miniszter azt mondta: mindenekelőtt a Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg részvételével megalakult nyugat-pannon járműipari és mechatronikai központot alkotó termelővállalatok igényeire vannak figyelemmel, de természetesen Győr, Veszprém és Székesfehérvár térsége számára is nyitva áll mostantól a légi teherszállításhoz minden szükséges felszereléssel rendelkező pápai repülőtér.

A pápai bázisrepülőtéren a NATO-főtitkár ünnepélyes fogadásán Hende Csaba mellett részt vett mások mellett Benkő Tibor vezérkari főnök, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Siklósi Péter helyettes államtitkár. Több nagykövet, köztük a SAC-program 12 tagállamának magas rangú képviselői is jelen voltak.

Az új hangár építési területének átadása után a főtitkár és a honvédelmi tárca vezetője Pápán a stratégiai légiszállító-képességről és a további pápai fejlesztésekről egyeztetett.

Anders Fogh Rasmussent hétfőn fogadja Áder János köztársasági elnök. Obán Viktor miniszterelnök is találkozik az atlanti szövetség főtitkárával, majd sajtónyilatkozatot tesznek.

Forrás: MTI