|

Levizsgázott az MS-SGP

A BAE Systems és a United Technologies Corporation nemrég sikeresen befejezte az irányított teszteket az MS-SGP (Multi-Service Standard Guided Projectile) nevet viselő irányított tüzérségi lövedékkel a White Sands lőtéren, Új-Mexikóban.

Fotó: BAE Systems

Fotó: BAE Systems ,

Az MS-SGP-t egy 127 mm-es Mk. 45 Mod 4 hajóágyúból indították útnak, mielőtt eltalálta volna céltárgyát. Ezen legutóbbi teszten az MS-SGP a 36 km távolságban elhelyezett céltárgytól mindössze 1,5 méterrel csapódott be.

A tesztelési időszak alatt 110 MS-SGP került felhasználásra, az eredmények alapján 38 kilométerben határozták meg a taktikai hatótávolságot. Az eszköz maximális lőtávolsága, 5 méter alatt maradó CEP értékkel amúgy közel 100 kilométer – érzékeltetés gyanánt néhány, 5 méteres pontossággal lefedhető távolság: Losonctól az Országházig, Nyíregyházától Egerig, Kecskeméttől Vácig. Érthető, hogy jelentős képességnövekedést várnak ezen, a jelenlegi megoldásoknál lényegesen olcsóbbnak titulált megoldástól.

Egyébként a BAE Systems nem idegen a precíziós lőszerek világában, ők fejlesztették a 2007-ben szolgálatba állt Excalibur 155mm-es tüzérségi lőszert is.

A fejlesztők terve szerint legközelebb nyár végén kerül sor tesztelésre, mely keretében egy M777 vontatott lövegből történik majd az indítás.

—–
Silurusglanis