|

Levizsgázott az MS-SGP

A BAE Systems és a United Technologies Corporation nemrég sikeresen befejezte az irányított teszteket az MS-SGP (Multi-Service Standard Guided Projectile) nevet viselő irányított tüzérségi lövedékkel a White Sands lőtéren, Új-Mexikóban.

Fotó: BAE Systems

Fotó: BAE Systems ,

Az MS-SGP-t egy 127 mm-es Mk. 45 Mod 4 hajóágyúból indították útnak, mielőtt eltalálta volna céltárgyát. Ezen legutóbbi teszten az MS-SGP a 36 km távolságban elhelyezett céltárgytól mindössze 1,5 méterrel csapódott be.

A tesztelési időszak alatt 110 MS-SGP került felhasználásra, az eredmények alapján 38 kilométerben határozták meg a taktikai hatótávolságot. Az eszköz maximális lőtávolsága, 5 méter alatt maradó CEP értékkel amúgy közel 100 kilométer – érzékeltetés gyanánt néhány, 5 méteres pontossággal lefedhető távolság: Losonctól az Országházig, Nyíregyházától Egerig, Kecskeméttől Vácig. Érthető, hogy jelentős képességnövekedést várnak ezen, a jelenlegi megoldásoknál lényegesen olcsóbbnak titulált megoldástól.

Egyébként a BAE Systems nem idegen a precíziós lőszerek világában, ők fejlesztették a 2007-ben szolgálatba állt Excalibur 155mm-es tüzérségi lőszert is.

A fejlesztők terve szerint legközelebb nyár végén kerül sor tesztelésre, mely keretében egy M777 vontatott lövegből történik majd az indítás.

—–
Silurusglanis

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.