|

Újabb adag NH90 helikoptert rendelt Franciaország

A francia védelmi tárca május 29-én aláírta a szerződést az NHIndustries vállalattal a következő szériányi, összesen 34 darab NH90 két hajtóműves, közepes kategóriájú katonai szállító helikopter legyártásáról – adta hírül szerdán a francia LaTribune. Bár a kontraktus nyélbe üttetésének tényét eddig sem a multinacionális NHI 62,5%-át birtokló EADS Eurocopter, sem a 32% tulajdonrészű AgustaWestland nem erősítette meg, tegnap több, anonimitásba burkolódzó forrás is említést tett róla. Egy francia parlamenti jegyzőkönyv ugyancsak árulkodó lehet, ebben konkrét információk is napvilágot láttak: egy helikopter árát 28,6 millió euróban határozta meg, a teljes szerződést pedig 972,4 millió euróra (1,26 milliárd dollár) taksálja.

Maga a tény, hogy Franciaország további NH90-eseket fog rendelni, nem újdonság, hiszen már 2010-ben biztosra lehetett venni, hogy valamikor sor kerül egy ilyen szerződés aláírására. 2012 januárjában Gérard Longuet védelmi miniszter „küszöbön állónak” nevezte a kontraktust egy sajtótájékoztatón, amit az első, teljes konfigurációjú NH90 TTH (Tactical Transport Helicoptert – a típus taktikai szállító változata) átadási ceremóniájának keretében tartott. Akkor Longuet azt nyilatkozta, hogy egy TTH példány ára kicsivel 20 millió euró fölött van, a járulékos költségekkel együtt pedig 800 millió euróra becsülte egy ilyen szerződés értékét.

Francia NH90 TTH |Fotó: Anthony Pecchi, Eurocopter

Francia NH90 TTH |Fotó: Anthony Pecchi, Eurocopter ,

A Francia Hadsereg ezzel egyébként teljesítette célját, ami 68 TTH megrendelése volt a kiöregedő szállítóhelikopterek leváltására. Franciaország összesen 113 példányt szeretne rendszeresíteni a típusból, ami annyit jelent, hogy a haditengerészet a korábban megvásárolt 27 mellé (amikből eddig körülbelül 22-t adtak át) tovább 18 NFH90-est fog kapni a jövőben.

2 hozzászólás “Újabb adag NH90 helikoptert rendelt Franciaország”

  1. Csiga zabálókon is el lehet ám menni…
    Nincs kettő hónapja, hogy több, külföldi portálon arról cikkeztek, hogy cirka 30 darabbal kevesebb NH90-est vesznek pénzügyi nadrágszíj meghúzás okán.
    Erre most meg +34 darabbal dobják meg? Oszt a költségvetés hogy van? :P