|

Tengerészeti járőrgépeket vásárolna Dél-Korea

A dél-koreai hadvezetés vasárnap elfogadta azon tervet, mely 20 tengerészeti járőr és tengeralattjáró-elhárító (ASW) repülőgép beszerzését irányozza elő. Az ok Észak-Korea megnövekedett aktivitása a közös tengeri határszakaszokon és a térség nemzetközi vizein, melyek ellenőrzésére Szöul nem tartja elégségesnek a jelenleg rendelkezésre álló repülőgép-mennyiséget. A Koreai Köztársaság Haditengerészete jelenleg 16 Lockheed Martin P-3C és P-3CK Orion segítségével oldja meg a nagy hatótávolságú ASW és a tengerészeti járőrfeladatokat, amiket 23 Westland Lynx helikopter egészít ki a part közeli és hadihajókról történő bevetések során. Az egyesített vezérkar közleménye szerint már folyamatban van a beszerzési program tervezése, mely egy külföldi típus 20 példányát fogják rendszeresíteni, nagyjából 889 millió dollár értékben.

A dél-koreai haditengerészethez kötődő források eddig három típust emlegettek, mint az Orionok jövőbeni kiegészítőit: szóba került az európai EADS Airbus Military C-295 MPA, illetve az amerikai Boeing P-8 Poseidon és a Lockheed Martin SC-130J Sea Hercules. Ezek közül nem titkoltan a 737-800 alapján kifejlesztett Poseidon a legesélyesebb, bár Dél-Koreának mind az EADS, mind a Lockheed Martin termékeivel jó tapasztalatai vannak, így a tender eredménye tényleg bármi lehet. Arról egyelőre nincs információ, hogy a követelményrendszer alapján mikor írják ki a tényleges versenyt, ami valószínűleg gyors lefolyású lesz, hiszen az északi fenyegetést nagyon komolyan veszik Szöulban.
Az új típus beszerzése mellett egyébként sor kerül a P-3C-k modernizációjára is: a napokban került sor szerződéskötésre az amerikai L-3 Mission Integration vállalattal a 8 C változatú Orion megújításáról, melyek így megfelelnek majd a P-3CK gépek szintjének. A munkálatokat helyi cégek közreműködésével Dél-Koreában végzik majd el.

P-3CK

P-3CK ,

Dél-Korea egyébként 1995-ben szerezte be a P-3C-ket, melyek a járőrözés és felderítés mellett tengeralattjárók és felszíni célok elleni (ASW és ASuW) bevetéseket is repülhetnek – utóbbihoz rendelkezésre áll a Harpoon Block II levegő-vízfelszín irányított rakétarendszer, illetve taktikai információs rendszerük kompatibilis a légierő KF-16 vadászbombázóival, melyekkel így minden gond nélkül működhetnek együtt a bevetések során, adott esetben célra vezetve azok fegyvereit. Szöul részéről egyébként nem alaptalan a haditengerészet légi arzenáljának növelése, hiszen Észak-Korea jelentős mennyiségű (bár nem túl modern) tengeralattjárót tart rendszerben, melyek háború esetén komoly károkat okozhatnak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.