|

Lezuhant egy brazil tanker Haitin

Május 26-án, greenwichi idő szerint 15:30-kor felszállás közben balesetet szenvedett és összetört a Brazil Légierő egyik KC-137 típusú teherszállító és légi-utántöltő repülőgépe. Az eseményre Haitin, a Port au Prince városa mellett található Toussaint Louverture nemzetközi repülőtéren került sor. A baleset szerencsés kimenetelűnek mondható, hiszen a fedélzeten tartózkodó 141 fő közül senki sem szenvedett sérülést, ahogy halálos áldozat sincs, mindössze az anyagi kárral kell számolni. A Brazil Légierő hivatalos közleménye szerint műszaki probléma okozta a balesetet.

A KC-137-es azon apropóból járt Haitin, hogy hazaszállítson 131 brazil katonát, akik hat hónapos missziót teljesítettek a szigeten a MINUSTAH égisze alatt, mely nem más, mint az ENSZ békefenntartó és stabilizáló célú küldetése. Az Egyesült Nemzetek Szervezete egyébként szintén kinyilvánította véleményét az ügyben, szóvivőjük beszámolója szerint a gép túlfutott a pályán, melynek következtében futóművei összecsuklottak. Ettől lényegesen különböző hírek kaptak szárnyra Brazíliában: helyi lapok a Toussaint Louverture repülőtér személyzetének beszédesebb tagjaira hivatkozva arról cikkeztek, hogy a Boeing 707-esből átalakított tanker egyik hajtóműve a felszállás során felrobbant, a megterhelt gép pedig visszazuhant, s a futóművek ekkor csuklottak be.

A Brazil Légierő egyik KC-137 repülőgépe

A Brazil Légierő egyik KC-137 repülőgépe ,

A repülőteret több órára le kellett zárni a kereskedelmi forgalom elől, amíg eltávolították a sérült KC-137-est a betonról. A Brazil Légierő természetesen azonnal elindította a vizsgálatot a körülmények pontos kiderítése és az esetleges felelősök előkerítése érdekében.