|

Lezuhant egy Mirage vadászbombázó Tajvanon

Egy Mirage 2000 típusú vadászbombázó csapódott a tengerbe Tajvan északnyugati partjainál hétfő reggel. Öt napon belül a második harci gépét vesztette el a Tajvani Légierő – jelentette a helyi média. A két pilóta katapultált és túlélte a balesetet, amelynek okát még vizsgálják.

Tajvan a napokban tartott a halászok védelmét demonstráló tengeri gyakorlatot, miután a Fülöp-szigeteki Partiőrség – vitatott vizeken – lelőtt egy tajvani halászt. A haditengerészet és a parti őrség gyakorlatán Mirage repülőgépeket, valamint helikoptereket is bevetettek.

Május 15-én Tajvan délnyugati részén – vélhetően műszaki hiba miatt – lezuhant egy együléses F-16-os vadászbombázó, a pilóta túlélte a balesetet. Megfigyelők akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a baleset ismét ráirányíthatja a figyelmet a tajvani harcigépflotta modernizálására.

Taiwan ROCAF Mirage-2000

Tajpej jó ideje törekszik arra, hogy a korszerűbb F-16C/D típusú gépekből vásároljon az Egyesült Államoktól, de – állítólag elsősorban Peking ellenállása miatt – a tárgyalások nem haladnak. Ehelyett 2011 őszén megállapodtak abban, hogy Washington felújítja a sziget 145 darab F-16A/B típusú gépét 4,2 milliárd dollár értékben.

Tajvan 1992-ben vásárolt 60 darab francia Mirage 2000-5 típusú vadászbombázót, az utolsót 2001-ben vehette át. Úgy tudni, ezekből eddig már négyet vesztett.

Tajvanon nem ritkák a légi balesetek. Tavaly egy mentőakció során a tengerbe zuhant egy S-70C típusú katonai mentőhelikopter a sziget délkeleti partjainál, akkor öt embert nyilvánítottak eltűntnek.

2012 tavaszán egy pilóta nélküli repülőgép tűnt el gyakorlórepülés közben Tajvan keleti partvidékének vizei felett, míg 2011-ben szinte egy időben zuhant le egy felderítő gép és egy vadászbombázó éjszakai kiképzőrepülés közben. 2010 januárjában egy 1984-ben gyártott Beechcraft T-34-es típusú kiképzőgépnek veszett nyoma Tajvan légterében.

Forrás: MTI