|

A Pentagon fenntartja korábbi véleményét a kínai „lopakodókról”

Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma továbbra is biztos abban, hogy az elmúlt években bemutatott, két ötödik generációs vadászbombázó nem áll szolgálatba 2018 előtt.

„Információink és számításain szerint sem a J-20, sem a J-31 nem éri el a tényleges bevethetőséget 2018 előtt.” – mondta David Helvey, a Kelet-Ázsiáért felelős védelmi államtitkár. „Mindkét típus prototípus fázisnál tart, még a pilóták átképzését, a kiképzési repüléseket és a hadgyakorlatokon történő részvételt sem kezdték meg.”

Shenyang J-31

Helvey elmondta, hogy Kína tudatosan fejleszti a légierejének képességeit, és modern, egyre nagyobb harcértékű típusokkal áll elő. Hangsúlyozta, két éven belül két darab ötödik generációs vadászbombázót mutattak be, ami különösen figyelemreméltó és szemmel kell tartani az új típusok fejlesztését.

Szót ejtett a J-15-ről is, melynél – a Pentagon álláspontja szerint – a még három-négy év, mire a csapatpróba, az átképzés és a fejlesztés befejezését követően, teljes képességgel szolgálatba állhat.

9 hozzászólás “A Pentagon fenntartja korábbi véleményét a kínai „lopakodókról””

  1. „Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma továbbra is biztos abban, hogy az elmúlt években bemutatott, két ötödik generációs vadászbombázó nem áll szolgálatba 2018 előtt.”

    Az amerikaiak semmit sem tanultak a szovjet időkből? A típus szolgálatba lesz állítva, csak nem lesz meg minden képessége. Majd a J-20 bis verzió lesz az kész gép 2025 környékén :)

  2. A HTKA szakértői körében a legpesszimistább előrejelzések szerint is 2020-ra a meglévő világrend megszűnik és a keleti nagyhatalmak Kína és az oroszok átveszik a vezető szerepet aminek kedvező folyományaként hazánk határai is kelet felé mozdulnak 100-200 km-t.

    Ennélfogva tetemes mennyiségű teljes értékű J-20 és J-31-nek kell szolgálatban lennie erre az időpontra. Más opció nem lehet.

  3. Hát igen, emlékszem hogy az itt a fórumon is leesett mindenkinek az álla. Először mindenki azt hitte hogy kacsa. Pekingi kacsa aztán kiderült hogy J-20, meg J-31. Úgy látszik savanyú a szőlő. Lehet hogy attól tartanak bele köpnek a kínaik a bilibe, féláron nyomják a J-31-et mint a hamisított puma cipőt.