|

Atom-tengeralattjárót küldenének az oroszok a Földközi-tengerre?

Az idei év, illetve már az azt megelőző hónapok is igen mozgalmasak voltak az Orosz Haditengerészet számára, hiszen a szíriai helyzet miatt meglehetősen nagy flottamozgás tapasztalható a régióban. Mely nem csak a térség kapcsán illetékes Fekete-tengeri Flottát érinti. Emlékezzünk arra, hogy január végére nagyszabású flottaközi hadgyakorlatot hívtak össze a Földközi-tenger keleti medencéjében, melyben mind a 4 flotta képviseltette magát.

A fenti screenshot az év elején került publikálásra és a Földközi-tenger keleti medencéjébe igyekvő, vagy már ott lévő orosz hajók pozícióját jelöli ismeretlen pontossággal.

A fenti screenshot az év elején került publikálásra és a Földközi-tenger keleti medencéjébe igyekvő, vagy már ott lévő orosz hajók pozícióját jelöli ismeretlen pontossággal. ,

A hadgyakorlat befejezése után a nagy kötelék ugyan feloszlott, lévén a csendes-óceániak és a fekete-tengeriek hazafelé indultak, ám a többiek részben maradtak. Olvasóink előtt ismert kell legyen, hiszen több alkalommal is írtunk róla hogy a Balti Flottától érkezett partraszállító hajók vadul ingáztak a Fekete- és Földközi-tenger között és még mindig nem mehetnek haza, de érdemes megemlíteni, hogy a Jaroszlav Mudrij fregatt (Balti Flotta) és a Szeveromorszk romboló (Északi FLotta), illetve ezek ellátóhajói is szintén a régióban tartózkodnak.

A friss információk szerint a Földközi-tengeren tartózkodó orosz kötelék jelenleg az alábbi hajókat tartalmazza:

  • az Udaloj-osztályú Szeveromorszk romboló
  • a Jasztreb-osztályú Jaroszláv Mudrij fregatt
  • a Ropucsa II-es Azov partraszállító (mely a hónap elején Izraelben tett történelmi látogatást)
  • az Altaj nevű vontatóhajót és a Léna nevezetű ellátóhajót

Ehhez kell hozzátenni a márciusban kihajózott, a közelmúltban Iránban is látogatást tett és a tegnapi napon már a Vörös-tenger területére érkező, 5 hajóból álló köteléket, melynek összetétele a következő:

  • az Udaloj-osztályú Admiral Pantelejev romboló
  • a Pereszvet és az Admiral Nevelszkij nevezetű partraszállító hajók
  • 1 vontatóhajó és 1 tanker
Tengeralattjáróknak jobb lapítani, avagy tengeralattjáró vadász Udalojok találkozása a Dél-kínai-tengeren. Az Admiral Pantelejev (548) által vezetett kötelék itt találkozott a hazafelé tartó testvérhajó, az Admiral Saposnyikov (543) által vezetettel.

Tengeralattjáróknak jobb lapítani, avagy tengeralattjáró vadász Udalojok találkozása a Dél-kínai-tengeren. Az Admiral Pantelejev (548) által vezetett kötelék itt találkozott a hazafelé tartó testvérhajó, az Admiral Saposnyikov (543) által vezetettel. ,

Látható, hogy újból szép kis jelenlét épült ki – persze az kérdéses, hogy a Csendes-óceánról érkezett kötelék befutása után a még bőven a tavalyi évben útnak indult balti és északi hajók hazatérhetnek-e, vagy még dolguk van a térségben. (Ha más nem, akkor a korábban bejelentett állandó földközi-tengeri jelenlét fenntartása).

Az Orosz Haditengerészet parancsnoka erről nem értekezett vasárnapi nyilatkozatában, azt azonban elhintette, hogy a régiós jelenlétet atom-tengeralattjárókkal (ígen többesszámban) fejelnék meg.

15 hozzászólás “Atom-tengeralattjárót küldenének az oroszok a Földközi-tengerre?”

  1. Május 15-én érkeznek meg a Csendes-óceáni flotta hajó a Foldkozi-tengerre, majd május 17-én kikotnek Limaszolban (ciprus) , ahol megpihen a legénység és feltoltik a készleteket. Késobb csatlakoznak a tobbi már a térségben lévo hajohoz és hadgyakorlatokat tartanak.
    Nyáron pedig szintén flotta-kotelék nagyszabásu hadgyakorlatot kezdenek az Atlanti- oceánon, ami a hírek szerint elhúzodik októberig.

  2. A Nyugat támogatja a szíriai (véres) lázadókat. Na bumm. Az oroszok és az irániak (és még néhányan) meg támogatják a szír (véres) kormányt. Ez sajnos nem a Vörös Kereszt. Kb. százak halnak meg naponta, és a nagyobb részük civil. Nekik tök mindegy, hogy kormányhű katona vagy lázadó harcos öli meg őket, valaki a kezébe adta a fegyvert, amit nem Szíriában raktak össze. Valaki fizeti a lőszert hozzá. Hogy most ez amerikai, szaúdi, orosz vagy iráni pénz, teljesen mindegy. Bizonyos szempontból, ahogy comandante is írta, itt nagyhatalmak csapnak össze, akiknek teljesen mindegy Szíria, a szíriai nép, az ország. Az egész undorító és mocskos, mint minden polgárháború. Talán egy sem volt a történelemben, amibe ne avatkoztak volna be külső hatalmak. Lehet szidni Amerikát és Nyugat-Európát meg Izraelt, de akkor ugyanúgy szidjuk az oroszokat és Iránt is.
    De a helyzet lassan kezd mindenkinek nagyon kellemetlenen lenni, lassan valaki nyerni fog. Szerintem most jön a java, most jön majd a konkrét külső beavatkozás. Az a viszonylag sok orosz desszanthajó például szerintem nem véletlenül köröz lassan egy éve Szíria környékén. Lehet, hogy vártak. Ha Aszad nyer, szépen hazamennek, ha nem, lehet, hogy kipakolnak, Lehet, hogy lassan az amerikaiak is, voltak már nyilatkozatok tőlük, hogy most már be kell avatkozni, meg vegyi fegyvert vetettek be, ami tarthatatlan (tényleg az). Szóval egy szó mint száz, szerintem a szíriai polgárhábórúnak csak most jön az igazán színes része.

  3. A konkrét témához szólva, nem szeretném látni az amerikai, olasz és spanyol admirálisok arcát, ha a nukleáris tengeralattjárók terve valóra válik. Ki a kutya gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy a Földközi-Tenger, és főleg a keleti medencéje ilyen tengerészeti kis puskaporos hordó lesz? :)

  4. @comandante:

    ” Persze mindenkit akit ki lehet ütni és nem a mi fiunk barma azt a “nyugat” ki akarja ütni,”

    meg a kelet is pont ugyanezt csinálja.

    „szíria esete is mutatja.”

    Azt, hogy nyugodtan gyilkolászhatod hadsereggel a saját népedet, ha azt a nagyhatalmak leszarják vagy támogatják.

    „Még az a szerencse hogy a közvélemény meggyőzése nem igazán volt sikeres,”

    A közvélemény pont leszarja, mindenkinek van elég baja otthon. Sajnos…

    „és egy (vagy ) két nagyhatalom résen volt.”

    Ja, és az az 1-2 nagyhatalom mindig résen van, ha úgy gondolják, hogy az ilyen elnyomó rezsimeket megéri támogatni valamiért…

    „Irán esete nem olyan egyértelmű. Itt nem a barátság a legfontosabb. Irán éppen úgy mint a “nyugat” piacot lát a régióban. Ők ebből a szempontból is gondolkodnak, ugyan is irán rendelkezik azzal a tőkével amivel a mi országunk nem, és az így megnyíló piacon mást is el tud adni. Ugyan is egy szír újjáépítést meg is kell finanszírozni, mert a szír kormánynak arra pénze nem lesz. Ez egy hosszútávú befektetés.”

    Tisztázzuk: arról az Iránról beszélünk, amelyik ugyan a világ egyik legnagyobb olajtartalékán ül, de mégse képes annyi olajat kitermelni és/vagy finomítani, ami a saját szükségleteit fedezné?

    „Az irániak eddig is ott vannak a szomszédos országokban.”

    Ja. Na nézzük a szomszédos országokat: Azerbajdzsán, Örményország, Türkmenisztán, Pakisztán, Afghanisztán, Törökország, Irak. Már ha nem hagytam ki valamit. Ebből az utóbbi 3 USA szövetséges vagy USA/NATO megszállt övezet hosszú évek óta, ott nem rúgnak labdába. Pakisztán köszöni szépen, de deklarált atomhatalom, és nem hiszem hogy Iránnak olyan túl nagy befolyása lenne rá. A másik 3 pedig orosz (volt szovjet) érdekkör…
    És ott van még a kicsit távolabbi szomszédságban az Emirátusok, Szaud-Arábia, Kuvait és Omán. Ők is USA szövetségesek leginkább…

    „Másik dolog hogy Irán támogatja a libanoni hamaszt. De nem öncélúan. Egyetlen ok Izrael féken tartása.”

    Ja, mert ha a hamasz nem támadná akkor Izraelnek kurvára nem lenne oka/ürügye (nem kívánt rész törlendő) arra, hogy aktívan basztassa a palesztinokat.

    „Ez ügyben lehet hogy a légitámadás nem volt véletlen. A 400 kilométeres hatótávolságú rakéták ellehetetleníthetik a jelenlegi izraeli légvédelmet. Még ha ebből csak 200 kilométer igaz akkor is.”

    Jaham, csak ezekhez egyrészt kiképzett személyzet se ártana, másrészt meg normális infrastruktúra se.
    Arról nem is beszélve, hogy Izrael egy kb. Dunántúl méretű ország, szóval ők olyan nagyon hátrálni nem tudnak. Szóval ha valaki elkezdi őket párszáz km. hatótávolságú rakétákkal lődözni, akkor mindennel oda fognak baszni amivel csak tudnak. És szerintem vannak ehhez eszközeik…

    „Emlékezzünk csak vissza az Irániak már ott vannak a libanoni piacon is. Amit kevesen vesznek észre az pont ez. Az irániak az üzleti szférán keresztül akarják és fogják integrálni a környező országokat. Szíria ezért fontos lépés, és a háború csak segíti ezt a törekvést.”

    Jaja, főleg hogy olyan gazdasági nagyhatalmak piacán vannak jelen, mint Libanon.
    Mert az irániak (ami kis betű a magyar helyesírás szabályai szerint) folyamatosan baszakodnak a nyugattal, ezért egyre komolyan szankciókat kapnak. Szóval a cégek/államok eldönthetik, hogy vagy Iránnal üzletelnek, vagy a „nyugattal”, ami alatt főleg USA és EU értendő. Nehéz döntés ez, valóban…

  5. @arbalest: „A konkrét témához szólva, nem szeretném látni az amerikai, olasz és spanyol admirálisok arcát, ha a nukleáris tengeralattjárók terve valóra válik. Ki a kutya gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy a Földközi-Tenger, és főleg a keleti medencéje ilyen tengerészeti kis puskaporos hordó lesz? :)”

    Milyen puskaporos hordó? Van egy ország a partján ahol gyilkolják egymást, annyira nem meglepő ez arrafelé, sőt.
    Amúgy meg megjelennek ott orosz tengók? Na és? Ugye Te se gondolod komolyan, hogy elkezdik lőni a US Navy-t :)
    Ha meg nem akkor azon se csodálkoznék, ha egy humorosabb kedvű amerikai parancsnok küldene nekik popcornt és kólát, hogy jól szórakozzanak. :)

  6. @Roni: „Kezdjük ott hogy ki kikezdte ezt az egészet?”

    Ha jól tudom a szír lakosság egy részének lett tele a töke az asszad rezsimmel. De javíts ki ha tévednék…

    „Kinek az érdeke az hogy mi van most Szíriában? hát nem az oroszoké de még csak nem is Assad-é”

    asszadnak mindenképpen, mert egyébként rég lelépett volna. Az iráni sah is asszem párizsban halt meg, sok évvel az iszlám forradalom után, szóval asszad is leléphetett volna a sleppjével. Na nehogy már ne legyen az ő érdeke az, hogy az általa fizetett katonák vagy zsoldosok gyilkolják a szír lakosságot…

    „Eltünt török f-16, lelőtt f-4, beveti az szír lázadó a vegyi fegyvert , majd a törökök robbantak egyet saját hazájukba hogy azt uszítsanak Assad ellen .”

    Tegyük fel, hogy ez mind igaz, És akkor mi van? Ha ezt nem csinálják (csinálták volna, szigorúan feltételes módban), akkor nem lenne ott polgárháború? Nem a lófaszt. Hát akkor?

    „Majd rájuk fogják hogy Assad bevetette az vegyi fegyvert ám kiderült hogy annak semmi nyoma .”

    Erről mindig az jut eszembe, hogy Irakban se nagyon találtak semmit. Se vegyi fegyvert, se biológiait, se atomot, semmi érdemlegest. Márpedig ott vegyi fegyver dokumentáltan volt, és dokumentáltan be is vetették Irán ellen amikor háborúztak egymással. Aztán mégse találták. Persze ettől még a szíriai téma lehet kama, de valószínűbbnek tartom hogy asszad bevetett ilyesmit attól, hogy szaddam ezeket megsemmisíttette volna…

    „Az oroszokat majd akkor szidjuk aranyapám ha ők ugyan ezt megcsinálják SZA és az Arab emírségekben vagy más jenki seggnyaló országban .”

    OFF: Látom ezt rendszerint elbaszod, csak ezért szólok: a pont elé nem kell szóköz.
    ON: mégis mit kellene csinálniuk és hol? És mégis mire „válaszul”?
    Nem mellesleg: Ivánék elég aktívan támogatják Iránt, akik ott elég egyértelműen atomfegyverre gyúrnak. Elég aktívan támogatják az asszad rezsimet, akik elég nyilvánvalóan
    a saját lakosságukat gyilkolják, nagyrészt civileket.
    Szobrot ne állítsunk ezeknek a hősöknek?

    „Hogy ebben a játszmába ki a támadó fél? Pontosan az ki száz milliárd dollárokat költ a hadseregre és csak azt tehet ilyet mivel minden ereje megvan hozzá .”

    Blábláblá.
    Szóval USA, Kína, és a százmilliárdról kicsit lemaradva az oroszok?

    „Líbiába béke van? kurvára nincs csak nem nagyítja a média ennyi !!”

    Mert Szíriát felnagyítja, mi?
    Lófasz se volt Líbiában ehhez képest, aztán mégis az folyt a magyar bulvárhíradókból is. Szíriában bő 2 éve gyilkolják a lakosságot, amit a mainstream média simán leszar, erre elkezdesz itt médiáról ajvékolni. OMFG…

  7. @joker:

    “Azt, hogy nyugodtan gyilkolászhatod hadsereggel a saját népedet, ha azt a nagyhatalmak leszarják vagy támogatják.” – ez így van, pl Irán a Sah idejében, de megteheted más népekkel is, pl Izrael a palesztinokkal, stb…

    Pontosan. A nagyhatalmak csak akkor avatkoznak be, ha arra gazdasági vagy politikai okuk van. Vagy mindkettő…

    “Ja, mert ha a hamasz nem támadná akkor Izraelnek kurvára nem lenne oka/ürügye (nem kívánt rész törlendő) arra, hogy aktívan basztassa a palesztinokat.” – Izrael kap okot ha kell, emiatt ne aggódj. Te is használtad az “ürügy” kifejezést, ha tisztában vagy / lennél a jelentésével, akkor tudnád, hogy ahoz nem sok tény kell. És visszakanyarodhatnánk oda, hogy ki kezdte a háborúsdit évtizedekkel ezelőtt meg a területfoglalást, csak az nem ez a topic és általában anyázás lesz a vége megoldás nélkül.

    Pont ezért írtam mindkét szót, hogy mindennki kiválassza a neki szimpatikust és ne kanyarodjunk el anyázás irányba.

    “végülis a nem benyalást lehet folyamatos baszakodásnak nevezni, de attól nem ők azok akik a nyugatot basztatják.

    Atomfegyvert akarnak csinálni, és a nagyhatalmak ezt nem igazán akarják.

    “Ha jól tudom a szír lakosság egy részének lett tele a töke az asszad rezsimmel. De javíts ki ha tévednék…” – a magyar lakosság töke is tele van az egésszel, mégsincs polgárháború. Azt ki kell robbantani, amihez lehet ha segítslget nyújtott 1-2 titkosszolgálat, szervezés, fegyverzés, merényletek, stb terén.

    És ott volt az „arab tavasz” is, inspirációnak.

    “asszadnak mindenképpen, mert egyébként rég lelépett volna. Az iráni sah is asszem párizsban halt meg, sok évvel az iszlám forradalom után, szóval asszad is leléphetett volna a sleppjével” – Assad érdeke, hogy szétlövesse a saját országát, amiben addig szuperül elvolt, és hogy megutáltassa magát a nyugati “igazmondó” médián keresztül a fél világgal?! OMFG. Abban viszont igazad van, hogy leléphetett volna, csak épp hátrahagyva egy rakás szervezetlen mini-terrorszervezetnek és őrültnek az országot, akik még jobban szétcseszik és mégnagyobb nyomort hoznak, aztán idővel lenne egy bábkormány, ami mellett a nyomor megmaradna, csak épp az olaj menne kifele és páran mocskosul meggazdagodnának. Az iráni forradalom meg 1978-79-ben volt és a Sah 1980 közepén elpatkolt Kairóban.

    Fene se tudja, hogy mi lenne, ha lelépne. Viszont aktívan részt a polgárháborúban, szóval…

    “de valószínűbbnek tartom hogy asszad bevetett ilyesmit attól, hogy szaddam ezeket megsemmisíttette volna…” – még az a szuperkorrupt, távvezérelt ENSZ sem tudta azt mondani, hogy Assad vetette be, ők is belátták, hogy nagy valószínűséggel a lázadók a tettesek.

    Ez így ebben a formában nem igaz. Viszont ha a kormány fennhatósága alól kikerülnek ilyen fegyverek, az már kurvára gáz…

    “Ivánék elég aktívan támogatják Iránt, akik ott elég egyértelműen atomfegyverre gyúrnak.” – tipikus ATV-s szöveg, hozzál bizonyítékot te elég egyértelmű lélek!!!

    Tessen megnézni azt, amit látni lehet az iráni atomprogramból: dúsító kapacitás vajon mire kell nekik? Némi túlzással kulcsakész (áramtermelő) atomerőműveket vehettek volna annyi pénzből, amit eddig erre költöttek. És kb. az egész világ így látja.

    “akik elég nyilvánvalóan a saját lakosságukat gyilkolják, nagyrészt civileket” – mintha a többi háborúzó ország nem ölne civileket, sokszor tömegesen. Na de mit szól ahoz, hogy van a szír civil, aki beállt az egyik szervezetbe Assad ellen, képzetlen így kap egy félórás gyorstalpalót, egy AK-47-est, valami muníciót és kb ennyi. Valószínűleg hullaként végzi, jobb esetben fogolyként (és talán a szivét sem eszik meg). Na ha erről a hulláról leveszed az AK-47-t (me kell másnak is), akkor marad rajta a Mike poló, az Anidas nadrág és a Fuma cipő, meg egy liter a kiloccsantott agyából. Ezt utólag úgy hívják, hogy halott civil. Tádáááá, nagy varázslat mi?!

    Jaja, és amikor assad zsoldosai tüzérséggel lőnek városokat, akkor annak csakis ilyen „civilek” esnek áldozatul, hiszen sebészi pontossággal dolgoznak…

    “A szíriai viszont húzódik két éve, szerinted minden nap címlapos hír kellene legyen, hogy Szíriában polgárháború van?! Tudjuk b@zdmeg, hogy az van, ha ezenfelül történik valami az a hír, nem pedig a két éve konstans szituáció. Hír a bevetett vegyifegyver, hír az hogy mégsem Assad vetette be, hír az, hogy elérte az áldozatok száma az X főt, hír az, hogy elfoglalták ezt vagy azt a városrészt, hír az hogy Izrael bombázott, hír az hogy tele vannak beteg állatokkal a lázadók. Nem szarja le a média Szíriát, csak van más is a címlapokra, mert elég nagy ez a bolygó.”

    Pontosan, és ami nincs a címlapon az nincs is. Néha egy-egy pársoros cikk, amiket elolvas az olvasók érdeklődő vagy unatkozó 1%-a, aztán annyi. Ezért írtam mainstream médiát. Ha az utcán megkérdeznél 10 szembejövőt, hogy mi van most Szíriában, akkor közülük 4 azt se tudná, hogy mi Szíria, 5 tudná hogy egy ország de ennyi, és max. 1 ember tudná, hogy polgárháború van ott…

  8. @chimera: „Belügy azért is mert a “lázadók “90 %-a állítólag külföldi zsoldos és ez beszédes azért !”

    Belügy azért is mert assad hadseregének 90%-a állítólag külföldi zsoldos és ez beszédes azért !”

  9. @joker:

    “Atomfegyvert akarnak csinálni, és a nagyhatalmak ezt nem igazán akarják.” – ez egy 70 éves tech, aminek a kivitelezéséhez azért jobb számítási, gyártási, felszereltségi meg információs lehetőségeik vannak.

    Tiszta sor. Viszont ezt a 70 éves tech-et is sikerült a gyakorlatba ültetnie talán kb. egy tucat országnak az elmúlt 70 évben. Szóval nem annyira triviális dolog ez. A szuperszonikus repüléstől kezdve az űrrepülésig van egy csomó sok évtizedes tech, amit elég keveseknek sikerült megoldaniuk…

    „Ezek után ne mondja senki nekem, hogy az alatt az n+1 év alatt, amióta az iráni atomfegyveres dumát elkezdték egyesek, azóta ha akart volna Irán akkor nem lenne már rég atomfegyvere.”

    Mert miért is?
    A fél világ akadályozza őket ebben, lásd. pl stuxnet, embargó, stb. Szerintem amúgy a „barátaiknak” se igazán érdeke az iráni atombomba, szerintem se az oroszok, se a kínaiak nem akarnak ilyet, nekik pillanatnyilag a szarkavarás és az üzletelés az érdekük.
    És ez nem olyan dolog, hogy kimész a piacra és megveszed a „tudást”, nem adják azt olyan olcsón. Az amiknak és a briteknek került vagy 5 évbe a világ legjobb koponyáival és a világon akkor elérhető legtöbb erőforrással. És ez is 4,5 tonnás eszközöket eredményezett, amit akkor be tudtak vetni, de ma egy ilyen cucc kb. használhatatlan. És innen kellett még négy év, hogy a SzU elpukkantsa az első kísérleti eszközét, amibe szintén beleöltek elképesztő mennyiségű erőforrást.
    Persze ma sokkal könnyebb atombombát készíteni, hiszen rengeteg információ áll rendelkezésre. De itt nem egy atombomba készítése a cél, hanem egy ma bevethető atombomba készítése. Ma nem lehet egy 4,5 tonnás cuccot felpakolni egy repülőre és házhoz szállítani, sokkal komolyabbak az elvárások.

    “Fene se tudja, hogy mi lenne, ha lelépne. Viszont aktívan részt a polgárháborúban” – egy ország elnökéről beszélsz, ahol kirobbant egy polgárháború, amiben nem is az ő polgárai vesznek részt nagyrészt. Persze, hogy részt vesz a polgárháborúban. Ha lelépne akkor maradna a sok zsoldos meg a helyi lázadók, akik nekiállnának népirtani és nem 2 hanem 12 évig tartana minimum a mostani és ennél rosszabb állapot.

    Azt mondod, hogy „kirobbant egy polgárháború, amiben nem is az ő polgárai vesznek részt nagyrészt”? Talán esetleg a próza mellé némi bizonyítékot is felhozhatnál. Mert ennyi erővel assad mellett is csak zsoldosok harcolnak (mert én mondom), szóval erről ennyit.
    Az esetleges lelépéséről írt gondolatmenet se túl megalapozott, mert nem lehet tudni, hogy mi lenne akkor. Az is lehet, hogy elbukik ez a féreg és utána évtizedes polgárháború jön, de ez esetben ha 2 éve lelép akkor az valszeg 2 évvel hamarabb ér véget, vagyis minimum 2 évvel hosszabbította meg a szír lakosság szenvedését.
    De lehet, hogy ha elkergetik akkor pár hónapon belül normalizálódik a helyzet. Ez alatt nem „nyugati” típusú demokráciát értek, csak egy olyan állapotot, ahol nincs polgárháború…

    “Ez így ebben a formában nem igaz.” – de igen, sokaknak viszket a marka és bármi áron akarnak egy beavatkozást.

    És ha annyira akarják ezt a beavatkozást, akkor vajon miért nem avatkoztak be az elmúlt 2 évben? Tényleg érdekelne, hogy erre mi a válaszod…

    “Tessen megnézni azt, amit látni lehet az iráni atomprogramból: dúsító kapacitás vajon mire kell nekik? Némi túlzással kulcsakész (áramtermelő) atomerőműveket vehettek volna annyi pénzből, amit eddig erre költöttek. És kb. az egész világ így látja.” – ha nem tűnt volna fel, akkor Iránt igyekeznek elvágni a külvilágtól. Szóval a kulcsrakész áramtermelő atomerőművüket feldughatnák maguknak, ha egyik vagy másik szankció miatt nem jutnának hozza dúsított uránhoz. Ehez kell a dúsító bármennyire is drága.

    Na ez aztán a nettó bullshit.
    Mert ugye a szankciók azért vannak, mert Irán elég nyilvánvalóan atomfegyveren dolgozik. Ha nyilvánossá tenné a teljes atomprogramját, akkor hamar eloszlathatná a kételyeket. De valamiért nem teszi, ugyan miért?
    Szóval Iránt azért „igyekeznek elvágni a külvilágtól”, mert nyilválvalóan atomfegyvert akar fejleszteni, Amúgy az oroszok csak összeraktak nekik egy reaktort, szóval a cúnya világot csak nem kéne itt hibáztatni, hiszen egy reaktor „etetése” kb. lófasz mennyiségű üzemanyagot igényel, ami ilyen előzménnyel simán megoldható lenne.
    Itt van pl. Paks, ami teljesen nyilvánvalóan békés célú áramtermelő erőmű. Jön az oroszoktól X mennyisíégű Y dúsítottságú üzemanyag, és miután ez megtermelt Z energiát visszamegy hozzájuk a maradék X2 mennyiségű Y2 dúsítottságú hulladék, amivel azt kezdenek amit akarnak. Mindezt persze ellenőrzi minden olyan szerv aminek ez a dolga, szóval fel se merül, hogy mi atomfegyvert akarnánk csinálni.
    És nem látom azt, hogy ha Irán ezt az utat akarná csinálni akkor mitől kerülne más elbírálás alá, mint mi. Ha mi tudunk „civil” áramtermelő erőművet üzemeltetni 0 dúsító kapacitással, akkor Irán is tudna…

    „Az iráni atomprogramról meg azt lehet látni, amit a média lead. A világ nevében nyilatkozni ettől függetlenül nem tanácsos, mert minimum fele pont leszarja, hogy mi van, van aki bekajálja az ATV-n ami megy és vannak akik másként látják.”

    Jaja, de a kurucinfós „fúj usa, fúj izrael, hajrá irán” propagandát is pont leszarja minden ember, aki képes és hajlandó gondolkodni.
    És itt a világ által nem az agymosott hülyéket értettem, hanem azokat a szakértőket, akik ezzel a témával foglalkoznak. Már nem konkrétan Iránnal, hanem úgy általában az atommal. És ők nem eszik meg azt az ordas hazugságot, hogy „bennünket bántanak azért kellenek a centrifugák”. Mert amúgy senki se „bántaná” őket centrifuga nélkül…

    nem azt mondtam, hanem hogy bármelyik egy órával azelőtt aktívan lövöldöző forradalmárt be lehet állítani civil áldozatnak.

    Ja, pont mint a másik oldalon…

    „És ne legyünk már képmutatóak, amikor a másik országban az ezer milliárd dUolláros hadsereg a többszáz katonai műholddal, drónokkal meg inteligens bombákkal esküvőket bombáz.”

    Ja, 10 év alatt van néhány ilyen eset, nyilván. Colletaral damage sajnos mindenhol van.
    Ami persze nyilván életben tartja a propagandistákat, ami külön jó, hiszen mivel kardoznál az usa ellen, ha ilyenek nem lennének.
    De tök érdekes, hogy ha pl. palesztin terroristák robbantanak izraeli egyetemen, akkor máris nem nyivákolnak ezek az emberek a civil veszteségen. Persze érthető, hiszen ez nem collateral…

  10. @chimera: „Asszad hadserege sorozott.”

    Pont annyira, mint a felkelőké. Ha az épp ott regnáló hatalom azt mondja, hogy te most fegyvert fogsz, akkor azt csinálod, Vagy meghalsz azonnal, ez a másik lehetőség.
    Persze ettől függetlenül lehetnek (és vannak) zsoldosok mindkét oldalon. De 90%-ot betippelni, pláne csak az egyik oldalra, na az masszív elfogultság.

    „Meg kell nézni Szíria kinek áll útjában?!”

    Jelenleg a saját lakossára tippelnék…

    „Kire jelentenek veszélyt a vegyi fegyverei?!”

    Bárkinek, aki ellen bevethetik.

    „Ki ellen hozták létre?”

    Kurvára lényegtelen.

    „Szíria támogatta ugyan Libanont”

    Már melyik frakciót?
    Mert ott elég változatos volt a helyzet az elmúlt 35 évben…

  11. @xfotel: „ha most magyarországon népszavazásra bocsátanád, hogy a fiatalok ingyen kapnak lakást és a benzin is ingyen lesz, viszont nem lehet elmenni négyévente szavazni, nagyjából száz százalékos részvétel mellett kapnál száz százalék igent a diktatúrára.”

    Örök élet, ingyen sör. Ennyi. Ígérni mindent lehet, a kérdés a hitelességed. Az összes párt leígérte már a csillagokat az égről…

    „az amerikaiak szerint aki nem liberális demokráciában él az barbár, és aki barbár az nem tekintendő embernek”

    Ezzel a sötét ostobasággal pedig foglalkozni se érdemes. Már azzal, amít írtál, és nem arról, amit az „amerikai” gondol…

  12. @joker:

    „ha Iránban akarnának atomfegyvert akkor meg tudnák csinálni, ha ÉK képes volt rá, akkor egy gazdaságilag nagyságrenddel potensebb ország is. De mivel nincs, azért valószínűleg nem is állt szándékukba.”

    És akkor a fasznak titkolóznak az atomprogramjukról? Ja, tudom, hogy nyilván jófejségből, gonosz amerikaiaknak és zsidóknak legyek okuk támadni az ő valójában civil atomprogramjukat. xD
    Irán pedig nyilván potensebb, mint É-Korea, de kimék kb. az ország összes erőforrását a hadseregre fordítják, Irán ezt nem teheti meg. És így is sikerült kb. 50 év alatt eljutniuk az első kísérleti robbantásig. És jó eséllyel még elég messze vannak attól, hogy komoly hatótávolságra tudnák bevetni (bár D-Korea ugye a szomszédban van).

    “És ha annyira akarják ezt a beavatkozást, akkor vajon miért nem avatkoztak be az elmúlt 2 évben? Tényleg érdekelne, hogy erre mi a válaszod…” – mert Oroszország és Kína megvétózta (nem akarnak még egy Líbiát, Irakot, stb.), emellett az oroszoknak komoly szövetségesük Szíria, aminek a megszállását ha hadüzenetnek tekintik akkor rábaszik a támadó.

    Mit vétóztak meg és mikor? Konkrétan érdekelne.
    Mert _senki_ nem akar ott beavatkozni, csak a szájkarate megy. Ha be akartak volna avatkozni, akkor azt ensz bt jóváhagyás nélkül is simá megtehették volna, max. utána ők se szavazzák meg az ensz bt-ben, hogy ők mennyire elítélik a saját tettüket. Kb. ennyi.
    Az oroszok pedig pedig kurvára nem mennének neki a nato-nak katonailag egy asszad miatt, a szájkarate persze csúcsra járna, de ennyi.

    Az a lófasz mennyiségű dúsított urán Paks esetében évi 120 tonna. Ha pedig van alapanyagod, dúsítód és reaktorod, akkor független vagy mindenkitől. Azért kerül Irán már elbírálás alá, mert Magyarországnak NINCS olaja, nekik meg annyi van amennyit fel sem tudsz fogni és ezt nem hajlandó a körülötte levő trend szerint eladni / odaadni.

    Az a 120 tonna az pontosan lófasz. Évente egy vasúti szerelvény. És a probléma amúgy csak a dúsítójukkal van, ami elengedhetetlen a fegyverminőségű alapanyag előállításához. És mi ezért esünk más megítélés alá, mert mi nem építünk dúsító kapacitást, vagyis senki se feltételezi rólunk, hogy mi atomfegyvert akarunk csinálni.

    “Ja, 10 év alatt van néhány ilyen eset, nyilván. Colletaral damage sajnos mindenhol van” – ha csak néhány ilyen eset lett volna, akkor az áldozatok száma is mást mutatna. De a te hozzáállásod se semmi, ha az amerikaiak vagy a szíriai felkelők kinyírnak civileket, akkor az “collateral damage” ami benne van a pakliban, ha a szíriai hadsereg nyír ki civileket (akinél lehet ha előtte AK volt) az már a saját népének lemészárlása.

    Mégis mit mutat az áldozatok száma? Konkrétan, számokkal! Mert szerintem a számok viszonylag alacsonyak. Már ha tényleg csak az amerikai támadások civil (akinél lehet ha előtte AK volt) áldozatait számolod, és pl. az autóbombákat nem. Az meg baromság, amit gondolsz hogy gondolok, de nem is ez a lényeg, hanem ahonnan indultunk: „amikor a másik országban az ezer milliárd dUolláros hadsereg a többszáz katonai műholddal, drónokkal meg inteligens bombákkal esküvőket bombáz.” Szóval egészen pontosan hány ilyen eset történt a 2 hadszíntéren a kb. 10 év alatt, ennek hány áldozata volt, és arányaiban mekkora részét teszi ki az áldozatoknak?

    “De tök érdekes, hogy ha pl. palesztin terroristák robbantanak izraeli egyetemen, akkor máris nem nyivákolnak ezek az emberek a civil veszteségen. Persze érthető, hiszen ez nem collateral…” – az is érdekes, hogyha Izrael fejleszt és birtokol atomfegyvert az már senkinek nem probléma, ha megszáll területeket, lerombol falvakat az normális, ha tömegesen bombáz le civileket, az is rendben van, de ha néha bekapnak ők is 1-1 bombát az már terrorizmus és Orbántól Obamáig verik le egymást, hogy ki ítélje el hamarabb a robbantókat.

    Köszönöm a választ. A hosszú terelés végén szépen beismerted, hogy szerinted a civilek szándékos gyilkolása az teljesen rendben van, ha zsidó az áldozat. Vagy amerikai. Nincs több kérdésem.

  13. @joker: “Több éves könyörgés után se voltak hajlandóak erre, inkább bevállalták a szanciókat. Logikus semmi takargatnivalód de bevállalsz érte azért már nem vicc kategoriába tartozó szankciókat.” – gondolom tanultak Irak példájából, ott ahogy biztosra tudták, hogy nincsenek vegyifegyverek, tehát nincs amivel komolyan visszalőni, egyből lerohanták. Amíg nem tudják 100%-ra, csak 99-re, hogy nincs atomfegyverük, addig ott motoszkál a fejekben, hogy mi van ha mégis van és egy Irán elleni invázió esetén be is vetik mint utolsó lehetőség.

    Baromság, már megint. Irakból szaddam kizavarta az ellenőröket, ezért is kaptak szankciókat, stb.

    “De uiígy érdekes kérdés, hogy a békés atomprogramjának jó részét Irán mért telepíti mélyen és drágán föld alá?“- talán mert a nem túl távoli, nyugati, háborúmániás “hülyegyermek”, amelyik atomfegyverrel rendelkezik (érdekes mégsem kap érte szankciókat), amelyik folyamatosan háborút akar indíttatni ellene, ameyik passzióból bombáz másokat (persze ürüggyártásban profi), hogy ne tudja lebombáznia ezeket a létesítményeket.

    jaja, persze, mert a tuggyukkik folyamatosan háborút akarnak indítani irán ellen, de valamiért mégse teszik. hápersze.

  14. http://gazdasagiradio.hu/cikk/2093/

    „Az orosz katonai erő gyors gyarapodásának tézise alaptalan, semmi köze a valósághoz. Csupán része annak a propagandának, amellyel a Kreml megpróbálja megtéveszteni a közvéleményt” – idézte a német hírmagazin”

    „Nyolc-tíz év alatt a hagyományos fegyverzet terén is lesüllyedhet egy közepes európai ország szintjére, és messze elmaradhat még Törökország tól vagy Japántól is.”

    És milyen igaz ! a németek is lemaradnak.