|

Ilyen se volt még: orosz hadihajó Izraelben

Az Azov nevet viselő, Ropucsa II-osztályú partraszállító legutóbb április közepén szerepelt híreink között, mikor is 2 másik Ropucsa mellett az Azov is áthalyózott déli irányba a Boszporuszon.

Az említett partraszállító azóta megjárta eredeti célpontját, a szicíliai Messina kikötőjét. Az április 23.-25. közötti olaszországi tartózkodás után ugyan kelet felé fordult, de még nem a Fekete-tengerre történő visszahajókázás célzatával. Nem, az Azov következő említésre méltó állomása nem más lett, mint Izrael, konkrétabban Haifa kikötője.

Az észak-izraeli kikötővárosban tett 3 napos, azaz a mai nappal záruló látogatás azért említésre méltó, lévén ha minden igaz ez az első alkalom, hogy orosz hadihajó izraeli kikötőbe tesz látogatást.

Az Azov május 1-i érkezése Haifa kikötőjébe. A 3 napos kikötőben tartózkodás alatt ahogy az ilyenkor nem ritkán lenni szokott, az érdeklődő lakosság számára is lehetőség nyílt a hajó megtekintésére. | Fotó: RIA Novosztyi

Az Azov május 1-i érkezése Haifa kikötőjébe. A 3 napos kikötőben tartózkodás alatt ahogy az ilyenkor nem ritkán lenni szokott, az érdeklődő lakosság számára is lehetőség nyílt a hajó megtekintésére. | Fotó: RIA Novosztyi ,

Talán érdemes lehet azt is megjegyezni, hogy a Ropucsák továbbra is igen aktívak. Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy április közepén lehoztunk egy hírt, amiben valószínűsítettük, hogy a Csendes-óceáni eredetű erősítés érkeztével a Balti Flotta két, január óta a régióban ide-oda loholó Ropucsája végre hazatérhet.

A Kalinyingrád és az április 11-én, az Azov előtt pár nappal át is hajózott déli irányban a szoroson, ám azóta kiderült, hogy nem a Balti-tenger volt tervben a kizavarásukkor. Olyannyira nem, hogy az említett két hajó azóta már vissza is tért a Fekete-tengerre. Sőt, az április 24-i északi irányú áthaladás után a Kalinyingrád 6 nappal később már újból déli irányba szelte át az Európát Ázsiától elválasztó szorost.

Közben a Csendes-óceáni Flottától érkező kötelék Iránban tett látogatást nemrégiben.

Közben a Csendes-óceáni Flottától érkező kötelék Iránban tett látogatást nemrégiben. ,