|

Orosz hajómozgások a Boszporusznál

A napokban 3 orosz partraszállító hajó is áthajózott a szoroson a Földközi-tenger irányába. Az úti céljaiknak azonban ez alkalommal elvileg semmi köze Szíriához.

A Boszporusznál zajló ilyen eseményeket nyomon követő turkishnavy.net nem is volt rest némi fotódokumentációval illusztrálni az orosz hajókázását – és frissíteni a tavaly év vége óta vezetett táblázatukat a hajómozgásaikról. Ezen táblázat alapján a Project 775 / Ropucsa I-osztályú Kalinyingrád és az Alexander Shabalin április 11-én, míg a Project 775M / Ropucsa II-osztályú Azov április 14-én, vasárnap hajózott át déli irányba az Európát Ázsiától elválasztó szoroson.

Az Azov kapcsán biztosan tudni lehet, hogy úti célja Olaszország, azon belül is Messina kikötője, ahol az Usakov admirális mellszobrának leleplezésén fognak részt venni az orosz küldöttség tagjai. Az orosz hajó április 23.-25. között tartózkodik majd a nevezett város kikötőjében, szóval ha valaki éppen akkoriban jár Szicílián, vagy Dél-Olaszországban, akkor esetleg nézzen le a messinai kikötőbe ha érdekli ezen hajó :)

Az Alexander Shabalin honi kikötőjében, Szentpétervárott 2012 nyarán. | Fotó: Andrey Korchagin

Az Alexander Shabalin honi kikötőjében, Szentpétervárott 2012 nyarán. | Fotó: Andrey Korchagin ,

A másik két Ropucsa előtt némiképp hosszabb út áll, lévén ezen hajók a Balti Flotta kötelékébe tartoznak. A januári, a Földközi-tenger keleti medencéjében tartott nagy hadgyakorlatra még tavaly decemberben elindult hajók azóta több alkalommal ingáztak a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között, ám ha minden igaz immáron hazafelé tartanak. (Az Alexander Shabalin egyébként valamikor májusban mindne bizonnyal újból kihajókázik, lévén az oroszok ezen hajóval képviseltetik majd magukat a június 6. – 16. között esedékes L’Armada 2013 eseményen.)

3 hozzászólás “Orosz hajómozgások a Boszporusznál”

  1. Az orosz munkanélküliség megoldására fel lehetne melegíteni Sztálin elvtárs tervét. Nagyobb hajókkal is hajózható csatorna a Balti és a Fekete-tenger között. Akkor nem kéne körbeúszni a Földet.
    Roni: „amit nem tudsz meghaladni, tedd jelentéktelenné…” Az ő stratégiai gondolkodásuk szemszögéből még igazuk is lehet. Ez persze az igazságot nem zavarja .)