|

Csúszik a Ford

Júliusról novemberre tolták az első Gerald R. Ford-osztályú repülőgép-hordozó vízre tételének dátumát, illetve így fél évvel az átadását is elodázták 2016 elejére.

Mondjuk ez egy ekkora projektnél talán nem is meglepő, arról nem is beszélve, hogy egy osztály első hajója általában mindig problémásnak bizonyul. Ugyanezt mondta Chris Johnson, a NAVSEA (Naval Sea Systems Command) szóvivője is, illetve hogy évekig követték és jelentették az ütemterv kockázatait, valamint dolgoztak ezen kockázatok csökkentésén is. Johnson elmondása szerint az ütemterv februári részletes felülvizsgálása során arra a következtetésre jutott a haditengerészet és a hajót építő Huntington Ingalls Industries (HII), hogy a késéssel a HII-nek lehetősége lesz a szerelési munkálatok minél gazdaságosabban történő folytatására, így a USS Gerald R. Ford (CVN-78) nagyjából 70 százalékban lesz kész vízre tételkor.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) | Forrás: defensenews.com

USS Gerald R. Ford (CVN-78) | Forrás: defensenews.com ,

A késés egyik okának a vékonyabb lemezhasználat következtében a szerkezeti részek felépítésénél adódó nehézségeket nevezték meg, de ugyanígy az új bevonatolási eljárások sem könnyítik meg az építők dolgát, az új anyagokról már nem is beszélve. Ha nem lesznek további csúszások, akkor a novemberi vízre tételt követően – 2015 szeptembere helyett – 2016 második negyedévében készülhet el az első Ford hordozó.