|

Repesemény a Balti-tenger felett

Kényszerleszállát hajtott végre az a dán F-16-os géppár, melynek egyik tagja közelebbi ismertségbe került egy madárral múlt hét hétfőn.

A Dán Királyi Légierő január és április között negyedik alkalommal látta el a Balti államok légvédelmét a Siauliai légibázisról, ám annak ellenére hogy az első 3 hónapban nem voltak komolyabb gondjaik, az utolsó napok még tartogattak némi meglepetést a számukra. Április 29-én két F-16AM vadászbombázójuk épp gyakorlórepülésen vett részt a tenger északi része felett, mikor is az egyik gép összeütközött egy madárral. Szerencsére az irányíthatóságát nem vesztette el, és a pilóta sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Tallin reptéren, Észtországban.

Nem sokkal később a technikusok megerősítették, hogy a balesetben sérült a hajtómű, ezért a vezetés úgy döntött hogy az F-16-ost nem repülik vissza eredeti bázisára, hanem ott marad a javítások idejére. A kiküldetés végéig a hiányzó példányt egy másikkal pótolták, majd május elején a dán F-16-osokat francia Mirage F1CR vadászgépek váltották.

Fotó: Dán Királyi Légierő

Fotó: Dán Királyi Légierő ,