|

Újra piacra dobják a MiG-eket

Nyilvános, egyfordulós pályázaton hirdette meg ismét a hadrendből kivont MiG-29-es vadászgépeket a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik cége – olvasható a pénteki Népszabadságban.

A most közzétett kiírás szerint összesen husszonnégy vadászgépet (tizennyolc MiG-29B és hat MiG-29UB) kínálnak eladásra, illetve a hozzájuk tartozó huszonegy darab RD-33 típusú tartalék hajtóművet. Az ajánlatokat június 14-ig várják, a pályázati csomag 200 ezer forintba kerül.

A napilap felidézi, hogy a HM nem először próbál megszabadulni a feleslegessé vált vadászrepülőgépektől, korábban nyolcat kínáltak eladásra, ezekre nyolc érdeklődő jelentkezett ugyan, de érvényes ajánlatot végül egyikük sem tett. Ezután a HM azt javasolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy a gépeket nyilvános értékesítési formában hirdessék meg újra, és engedélyezzék, hogy az egyes repülőgépekre külön-külön, minimálár megkötése nélkül is vételi ajánlatot lehessen tenni.

Bócsúrepülés | Fotó: doca

Bócsúrepülés | Fotó: doca ,

A lap kérdésére a szaktárcánál közölték, hogy a minimálár kikötésétől való eltekintés nem jelenti azt, hogy a HM mindenáron szeretne megszabadulni a repülőgépektől, ez a lehetőség ugyanakkor nagyobb mozgásteret biztosít a gépek értékesítésekor.

Az első körös kiírásban a nyolc gépért még összesen minimum 3,5 milliárd forintos ajánlatot várt a magyar állam, most a huszonnégy vadászgépre és a hozzá rendszeresített huszonegy hajtóműre minimálár megkötése nélkül lehet közös vételi ajánlatot tenni, amely értelmében egy sikeres és érvényes pályázó esetén (legalább) bruttó 9,8 miliárd bevétellel számolnának – ismerteti a cikk.

MTI / Népszabadság / HVG / ATV

12 hozzászólás “Újra piacra dobják a MiG-eket”

  1. Már a leállításuk előtt el kellett volna kezdeni árulni őket, amikor már tudták, hogy ki lesznek vonva.
    Persze az egész elúszott a jó kis magyar bürokráciában.
    „Isten barmai lassan őrőlnek!”

  2. Miért az mit változtatott volna ? Ha már előtte árulják ?? Elmagyarázod nekem ? Akkor valaki megveszi őket drágábban. Igaz előtte sokkal erősebb volt a Forint/Euro árfolyam és legalább 10% drágább voltak csak a valuta váltás miatt.

  3. Ettől a sztoritól mindig ideg leszek. Nem szeretem a MiG29-est, de egy ilyen értékű állami tulajdont így hagyni tönkremenni…
    A leállításuk utáni bénázás meg a másik. Ha egy kicsit is jobb állapotban lennének, akkor mondanám, hogy lesz belőle annyi cash, ami a heliseknek jól jön. De így?

  4. Már a beszerzésnél is elég sok szakmaiatlanságot lehetett felfedezni. 28 db ?? Aztán a rendszerbeállítás után két évvel a fele kivonva, a placcra került rohadni a szabad ég alá, miután rájöttek, ennyi 29-es feleslegesen fenntarthatatlan egy ilyen kis országnak. Nem tudom kinek az ötlete volt, de elég vattaagyú volt. Az államadósság fejében mást is lehetett volna átvenni, most pl. a helik úgy hiányoznak mint egy falat kenyér.
    Nagyon kíváncsi leszek ki viszi/viheti el ezeket a gépeket, ill. a maradványaikat.

  5. Bárki megveheti, hisz még sok országban használják. Kérdés pesze, hogy van-e illetve hány darab röpképes közülük…? – Azokért ugyanis normális árat kaphatunk….
    A többi – ismerve a magyar viszonyokat – rémes állapotban lehet! De tekintve az orosz típusok legendásan rossz alkatrészellátását /és sűrű karbantartási ciklusát/, akadhat rájuk „kannibalizáló” vevő….

  6. A 10 milliárd Ft, amit megcéloztak a 24 gépért és a 21 tartalék hajtóműért, kb.: 40 millió dollár. Egy új RD-33-as hajtómű 2 millió dollár (ha ez a 21 hajtómű tartalék és még nem használták, már ennek fel kellene keltenie az érdeklődést).

    Azért ilyenkor eszembe jut, hogy 2006-ban az MSZP elengedte Irak 38 milliárd Ft-nyi államadóságát: http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/148859/1
    Nem vagyok én fösvény, de arról az Irakról van szó, akik az Oroszoktól 5 milliárd DOLLÁR, az USA-tól pedig 3 milliár DOLLÁR értékben vesznek fegyvereket. Szerintem a mi 38 milliárd Ft-unk (ami kb.: 160 millió dollár), csak zsebpénz, de abból a 38 millárdból még mennyi ideig lehetett volna üzemeltetni a Mig-eket? Segítek: 1993-tól 2010-ig kb.: 20 milliárd Ft-ot költöttek a Mig-29-esekre.

  7. 1. Molninak köszi az infót, hogy egy-egy ilyen hajtómű polgári felhasználásban is eladható termék – erre ezek szerint akár magyar cégek is licitálhatnának…

    2. Atomerőmű kérdésben. Ha nem Urán, hanem Tórium alapon működnének (vagy fejlesztenék a lassan 50 éve csak a vezérlés szintjén korszerűsített technológiát) akkor töredék (Tórium esetébe ezrelékben mérhető) sugárzó anyaggal évezredekig ellenne az emberiség. Ez a jövő, a napelem, és társai egyenlőre technológiai demonstrátorok, de valóságosan még alkalmatlanok az energiagondok megoldására.

    3. Korea mivel fizetne? Terroristákkal, vagy propagandistákkal? (valaki említette őket, mint vásárlókat)

  8. khmmm…igazából milyen állapotban lehetnek azok a roncsok, ha ennyi pénzért akarnak rá vevőt találni…

    pld illene páros lábbal kirúgni azokat, akik olyan büdzkék voltak és engedélyezték, hogy a derék fasza magyar pilóták szarrá repkedjék egy részüket a még anno repképesekből azzal a felkiáltással, hogy a „közeli légiharcot gyakorolják.”

    Hallgatnám Várí úr és a többi ocho-macho pilóta beszámolóját…
    Avagy hány Artúrt ér egy szétgyilkolt repgép?