|

Fontos állomás előtt a 4. orosz Krivak IV-es

Az Orosz Haditengerészet részére mintegy 2,5 évvel ezelőtt adtak le rendelést 3 Project 1135.6M Krivak IV fregattra. A Fekete-tengeri Flottának szánt hadihajók építését a kalinyingrádi Jantar hajógyár gyorsan el is kezdte – melyet követően hogy-hogy nem kicsit megcsúsztak az ugyanott épülő, a Krivak IV-esekkel alapvetően egyező, testvérosztálynak is tekinthető indiai Project 1135.6 Talwar fregattok átadási dátumai.

Az eredeti rendelést követően nem egészen egy évre már arról szóltak a hírek, hogy további 3 Krivak IV épül majd meg. Ezen hírek később megerősítést nyertek, majd mostanra jutottunk el oda, hogy ezen második körös rendelés első tagja esetében sor kerül a gerincfektetésre. Ami persze egyben azt is jelenti, hogy ezen negyedik fregatt építése is jól halad, lévén a modern, blokkokból építkező hajóépítésben nem a gerincfektetés az első lépés. A gerincfektetés ez esetben a hajótestnek a már szerkezetkész blokkokból történő összeállítását takarja.

A Jantar hajógyár hétfői sajtóanyaga alapján a 2012 októberében felfüggesztett építésű 4. hajóegység, a majdan az Admiral Butakov név alatt hadrendbe álló fregatt gerincfektetésére e hét csütörtökön kerül majd sor. (Grigorij Ivanovics Butakov a Krími háborúban harcolt és az itt szerzett, később nyomtatásban is megosztott tapasztalatai alapján tekintik a gőzhajókkal vívott tengeri összecsapások mögötti, működő taktikák egyik megalkotójának.)

Készülőben lévő  Project 1135.6 fregattok a Jantar hajógyár területén

Készülőben lévő Project 1135.6 fregattok a Jantar hajógyár területén ,

A Jantar vállalása szerint a megrendelt 6, az első hajó alapján Admiral Grigorovics-osztály név alatt futó fregattot 2014-2016 folyamán adja át a megrendelőnek.

Kapcsolódóan megemlítendő, hogy az értesülések szerint India egy 3. körös Talwar rendelést is véglegesítene akár már az év végéig – ezúttal azonban már az orosz változattal megegyező, illetve BrahMos-szal felfegyverzett Project 1145.6M-ről lenne szó.

3 hozzászólás “Fontos állomás előtt a 4. orosz Krivak IV-es”

  1. Azért az meglepő hogy mit szenvednek az oroszok pár kis fregatt építésével, a kínaiak meg a semmiből ontják 10-essével a különböző hajókat.
    Bár az meglepő, hogy modern teknológiával, blokkonként építik a hajókat és mégis egy fregatt ennyi ideig épül.