|

Felderítő műholdakat épít Oroszország

Az NPO Lavocskin egy nemrégiben elnyert tender értelmében öt darab nagy felbontású felderítő műholdat tervez és épít mintegy 2,2 milliárd dollár értékben.

Az űreszközök gyártásával foglalkozó vállalatot vezető Viktor Hartov egy interjúban elmondta, hogy noha a Lavocskin építi meg a műholdakat, a „belső tartalmat”, vagyis az elektronikai eszközöket kezdetben külföldről szerzik be. „A hazai gyártású elektronikai berendezések aránya fokozatosan növekedni fog, tehát a projekt végére képesek leszünk teljes egészében magunk megépíteni ezeket a műholdakat.” – mondta Hartov, hozzátéve, hogy a vázlatos tervek 2013 végére készülhetnek el.

A külhonból beszerzett elektronikai berendezések szállításában lehetséges partnerként az EADS, a Thales, valamint az Israel Aerospace Industries mertül fel. A védelmi minisztérium követelményei szerint egyébként tényleg hi-tech projektről beszélhetünk, ugyanis a szóban forgó műholdaknak méter alatt felbontást kell tudniuk, ami azt jelenti, hogy például a rendszámtáblákat meg lehet különböztetni a felvételeken. A Szovjetunió összedőlése óta Oroszország most vág bele először hasonló eszközök fejlesztésébe.

4 hozzászólás “Felderítő műholdakat épít Oroszország”

  1. Csak nehogy ” hibás”elektronikai alkatrészeket szállítsanak a kulfoldi cégek és pár év múlva felmondja a szolgálatot a muhold….Mint a Glonass muholdakban a tajvani elektronika …
    A legjobb lenne megvenni a licenszgyártást az elektronikai alkatrészekre..