|

Közös orosz-brazil rakéta jöhet

Az orosz állam tulajdonában levő Rosoboronexport közleménye szerint a ma kezdődő LAAD 2013 kiállításon Brazília és Oroszország egy közös fejlesztésű légvédelmi rakétáról fog tárgyalni.

Az egyelőre képzeletbeli rakétának már el is keresztelték Parana néven annak ellenére, hogy egyelőre a közös fejlesztés lehetőségén rágódnak csak Rio de Janeiróban. Ám az elcsepegtetett információk alapján nem csak a Paranáról fog folyni a diskurzus, hanem orosz eszközök licenszgyártásáról is, bár pontos típust nem neveztek meg, mint ahogy a Paranáról sem közöltek semmit a nevén kívül.

Brazília nem túl régóta Mi-35-ösöket is reptet a rengeteg nyugati típus mellett | Forrás: russianhelicopters.aero

Brazil Mi-35 | Forrás: russianhelicopters.aero ,

Brazília aktívan érdeklődik és vásárol is orosz haditechnikát az utóbbi időben, legutóbb például egy Igla- és Pancir-beszerzés merült fel. Oroszország pedig jó partnerhez méltóan szíves-örömest ad át haditechnikát egy-egy konténernyi pénzért cserébe, sőt, anno még a PAK-FA-programba való részvételt is belengették a braziloknak.

A LAAD 2013-on való részvételt egyébként a Rosoboronexport nem bízza a véletlenre: több mint kétszáz haditechnikai eszközt terveznek bemutatni a helikopterektől kezdve a páncélos járműveken át a kézifegyverekig és az óriásvállalat várakozásai szerint ezek nagy érdeklődést is fognak kiváltani.

One Response to “Közös orosz-brazil rakéta jöhet”