|

Orosz katonai megfigyelők a horvát és a szlovén légtérben

Fegyvertelen megfigyelő repüléseket végeznek orosz katonai felügyelők hétfőtől Horvátország és Szlovénia felett a Nyitott Égbolt Szerződés értelmében – adta hírül a horvát média orosz forrásokra hivatkozva.

Az orosz szakemberek egy Antonov-30B típusú repülőgéppel összesen 1300 kilométernyi megfigyelő repülést hajtanak végre a horvát és 500 kilométernyit a szlovén légtérben március 25. és 30. között.

Ugyanezen időszakban Oroszország területe felett Kanada végez megfigyelő repüléseket – jelentette be újságíróknak az orosz honvédelmi minisztérium sajtószóvivője.

Fotó: RIAN

Fotó: RIAN ,

A Nyitott Égbolt Szerződés fegyvertelen megfigyelő repüléseket tesz lehetővé a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. Célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése. A megállapodást 1992. március 24-én huszonöt állam írta alá Helsinkiben, a részes államok száma azóta 34-re bővült.

A jogilag kötelező érvényű bizalom- és biztonságerősítő szerződés 2002. január 1-jén lépett életbe. A szerződést Horvátország 2003-ban ratifikálta.

Forrás: MTI

2 hozzászólás “Orosz katonai megfigyelők a horvát és a szlovén légtérben”