|

Megszorítások a német forgószárnyasoknál

Németország vezetése úgy döntött, hogy csökkenti NH90 szállító- és Eurocopter Tiger harci helikopter flottáját és megrendeléseit.

A döntés az iparral történő hosszú egyeztetés után született meg, amelynek végeredményeként az eredetileg megrendelt 122 darab NH90 számát 82-re, míg a 80 darab Tigert 57-re redukálták vissza. Ez utóbbi esetében egyébként a Tigert gyártó Eurocopter 11 darabot vissza fog vásárolni a későbbiekben.

Fotó: Sgt. Rick Frost, U.S. Army

Fotó: Sgt. Rick Frost, U.S. Army ,

„Keményen kitartottunk az álláspontunk mellett a tárgyalásokon, de az egyeztetéseink többnyire konstruktívak voltak.” – nyilatkozta Christoph Müller, a Eurocopter Germany kommunikációs vezetője. A megállapodás részeként a Német Haditengerészet 18 darab, az alapverzióból átalakított NH90 NFH helikoptert fog kapni, amelyek a jelenleg is repülő AgustaWestland Lynx-eket és Sea Kingeket fogják váltani. Korábban egyébként lett pályázat hirdetve 30 darab tengerészeti helikopterre, de az NH90-eket alkalmazásával ennek tulajdonképpen vége is.

Svéd NH90-es | Fotó: Phoenix HTKA.hu

NH90-es svéd színekben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

Az fentebb tárgyalt átalakítások egy 2011-ben, Thomas de Maiziére védelmi miniszter által elkezdett folyamat részét képezik, amely során a katonai eszközök számát megpróbálják a fegyveres erők tényleges „igényeihez igazítani”.

One Response to “Megszorítások a német forgószárnyasoknál”