|

Friss hírek az F-35-ös háza tájáról

Bár csak a Hírhalomban akartunk foglalkozni egyes kapcsolódó hírekkel, a hét közepére már annyi anyag gyűlt össze a típussal kapcsolatban, hogy muszáj neki külön bejegyzést szentelni.

Még március 11-én történt, hogy a Lockheed Martin Fort Worth-ben található üzeméből egy Nevadába tartó F-35 géppár egyik tagja megszakította útját és leszállt Lubbockban, miután a gép fedélzetén felvillant egy figyelmeztető jelzés, mely azonnali leszállásra szólította fel a pilótát. A géppár másik fele sikeresen leszállt a célrepülőtéren, a Nellisre támaszponton. Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a figyelmeztető jelzés felvillanását.

Fotó: LM

JSM az F-35 szárnya latt | Fotó: LM ,

A Lockheed Martin és a Kongsberg vállalatok büszkén mutatták be az első F-35-ösre függesztett JSM (Joint Strike Missile) rakétát. A norvég fegyver alkalmas a belső fegyvertérben történő hordozásra is, ám az első indítási teszteket a külső felfüggesztési pontokról fogják végrehajtani.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A múlt hét folyamán a levegőbe emelkedett az első olyan F-35-ös, melynek centroplánját Mariettában szerelték össze. A BF-25 jelzésű példány az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága veheti majd kézhez.

A US Navy vezetése egyértelművé tette, hogy a problémák ellenére szükségük van az F-35C-re és rendszeresíteni fogják, azt azonban nem garantálták, hogy a korábban tervezett 290 gép mindegyikét megrendelik majd.

F-35C Lightning II - CF-01

F-35C Lightning II – CF-01 ,

Szingapúr hamarosan befejezi az F-35-ös tesztadatainak elemzését. A vizsgálat célja az, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a típus teljesíti a vele szemben támasztott követelményeket. A városállam jelenleg 26 F-5-össel és 60 F-16-ossal rendelkezik, ezek leváltására érkezne az ötödik generációs masina. Amennyiben nem felel meg az elvárásoknak, úgy további példányokat rendelnek a megelégedettséggel használt Boeing Boeing F-15SG-ből, vagy a még fejlettebb Sas-fiókából, az F-15 Silent Eagle-ből.

5 hozzászólás “Friss hírek az F-35-ös háza tájáról”