|

Brazil radart kaphat a JAK-130

A brazil sajtóértesülések szerint a Mectron vállalat által gyártott Scipio-01 típusú radarberendezés kerülhet az orosz JAK-130 típusú sugárhajtású kiképzőgép orrába.

Az ODT (Odebrecht Defesa e Tecnologia) égisze alá tartozó dél-amerikai vállalat lokátorával már vannak tapasztalatok, ugyanis ezt építették a modernizált brazil gépekbe, az F-5M és A-1 AMX típusokba.

Mectron scp 01 scipio radar

A hírek szerint decemberben megegyezés született Brazília és Oroszország között, melynek fő iránya a Panszír Sz1 légvédelmi rendszer és az 9K38 Igla rakéta adás-vétele. A szerződés egyik pontja szerint Oroszország és Brazília közös vállalatot hoz létre a fegyverek dél-amerikai gyártásához, utóbbi ország részéről az Avibras, az EMBRAER és az Odebrecht érintett.

Az egyezmény tartalmazza azt is, hogy a JAK-130 és az EMB-314 Super Tucano típusokat párban ajánlják majd eladásra egy komplex kiképzőrendszerként.

Jak-130

Jak-130 ,

Az oroszok emellett érdeklődnek a már említett radarberendezés iránt is, mely a JAK-130-as orrába kerülne. A Mectron által gyártott berendezés számos levegő-levegő és levegő-felszín funkcióval rendelkezik, egy 5 m² visszaverő felületű gépet 32 kilométerről, míg egy 100 m² felületű tárgyat 80 kilométerről is felderít.