|

Hírek Burmából

Mianmar által 2009 novemberében megrendelt húsz MiG-29-es szállítása a végéhez közeledik. A burmaiak tavaly év végén mutatták be hivatalosan új MiG-29-es vadászgépeiket, légerejük megalakulásának 65-ik évfordulóján.

Az orosz fél által a lukovicsi gyár udvarán, a kilencvenes évek eleje óta tárolt együléses MiG-29-es repülőgépek közül, kétszer is rendelt Mianmar Légiereje. Először az ezredfordulón szereztek be nyolc 9.12B példányt, majd a legutóbbi 2009-es megrendelésük alapján kaptak 10 darab MiG-29 9.12B és 6 darab MiG-29 9.13SzE együléses frontvadászt. Ez utóbbiakat 2011 és 2012 között szállította le a lukovicsi üzem. A közel húsz éve gyártott együléses MiG-eket, kiárusítás során szerezték meg a Burmaiak. A gyár semmilyen jelentős korszerűsítést nem hajtott végre rajtuk, fedélzeti rendszereik a nyolcvanas évek színvonalát tükrözik.

9.13-as változatok várják leszállításukat 2011 nyarán, a lukovicsi üzem szerelőcsarnokában. | Fotó: Roman Guszarov

9.13-as változatok várják leszállításukat 2011 nyarán, a lukovicsi üzem szerelőcsarnokában. | Fotó: Roman Guszarov ,

A kétüléses MiG-29UB-k jellemzően új gyártású példányok, bár sok régi részelemet tartalmaznak ezek is. A nyizsnyij novgorod üzem, a legutóbb megrendelt négy példány közül kettőt már átadott, további két példány berepülése napjainkban zajlik Oroszországban.

Burmai MiG-29UB leszállítás előtt Oroszországban, 2012 májusában. | Fotó: Dimitríj SherHunter - russianplanes.net

Burmai MiG-29UB leszállítás előtt Oroszországban, 2012 májusában. | Fotó: Dimitríj SherHunter – russianplanes.net ,

Szintén a mianmari légierővel kapcsolatos hír, hogy nemrég átvették az első Nanchang Q-5J típusukat. A kétüléses repülőgép a Q-5-ös támadógépek pilótáinak átképzését és gyakorlását fogja szolgálni. Ez azt is jelenti, hogy a MiG-19-es vadászgépből kifejlesztett Q-5-ös Fantanokra, továbbra is számítanak a Burmaiak.

A Q-5-ös pilóták új gyakorló repülőgépe, melyet valószínűleg együléses példányból alakítattak át. | Forrás: mmmilitary.blogspot.com

A Q-5-ös pilóták új gyakorló repülőgépe, melyet valószínűleg együléses példányból alakítattak át. | Forrás: mmmilitary.blogspot.com ,

A Mianmari Légierő megalakulásának 65-ik évfordulója alkalmából, Rangun repülőterén tavaly decemberben rendezett légi parádé.

A burmai fegyverkezéssel párhuzamosam, a szomszédos Thaiföld és Banglades is hasonló méretben korszerűsíti légierejét. Thaiföld Saab JAS 39 Gripenekkel, Banglades F-7BGI kínai MiG-21-es klónokkal erősített az elmúlt két évben.

—–
Szerző: Galcom

8 hozzászólás “Hírek Burmából”