|

Lezárult a filippínók UH-1 beszerzése

Ugyan a könnyű harci helikopter beszerzésük nem jött össze, egy csúnya bürokratív jellegű gubanc miatt így az Eurocopter AS550 Fennec típusa egyelőre biztosan nem szeli a Fülöp-szigetek egét, ám egy másik beszerzés kiválasztási szakasza közben azért sikeresen lezárult.

Arról a 21 használt, de felújított UH-1H Huey-ról van szó, melyeknek már a májusi választások előtt gyarapítaniuk kell a Fülöp-szigetek légierejének jelenleg üzemképes 16 darabos Huey gépparkját.

Az igényekhez mérten távolról sem elegendő méretű Huey géppark mostani bővüléséhez vezető út 2011-re vezet vissza – ekkor kezdődött a haderő részéről a lobbizás további gépek beszerzésének engedélyezése érdekében. A folyamat ezt követően 2012 nyarán lépett magasabb sebességbe, részben annak kapcsán, hogy egyre égetőbb kezdett lenni újabb forgószárnyasok beszerzése, melyekkel az idén májusi választások során várhatóan jelentősen megemelkedő szállítási igényeket a haderő ki tudja majd elégíteni.

A tavaly ősszel elstartolt első nekifutásban a logisztikai vonatkozásokat is tartalmazó, 1,26 milliárd Fülöp-szigeteki peso, avagy cirka 31 millió dollár összértékű csomagra való ajánlattételhez szükséges dokumentumokat 5 versenyző – köztük a Bell – szerezte be. Decemberben azonban nem tudtak eredményt hirdetni, lévén a beadott ajánlatok állítólagosan nem teljesen feleltek meg az elvárásoknak.

Hogy milyen elvárásoknak, arról nem szól a fáma, ám könnyen elképzelhető, hogy a megálmodott szállítási határidő – 2013. március 31. – kapcsán nem kaptak megfelelő ajánlatot. A képet tovább színesíti, hogy január végén 2 további cég csatlakozott a február elején aztán újból elhalasztott eredményhirdetésű tenderhez. Az izraeli Radom Aviation Systems és a kaliforniai Rice Aircraft Services. Az izraeliek végül nem részletezett okból az eredeti ötös csoport tagjaihoz hasonlóan visszaléptek, egyedül a Rice Aircraft adott be hangyányival a pénzügyi keret felső határa alá pozicionált ajánlatot – amit végül el is fogadtak. Az amerikai ajánlat 1,2646 milliárd összegről szól, míg a filippínó keret felső határa pedig 1,2649 milliárd Fülöp-szigetei peso :)

UH-1-esek a Rice Aircraft hátsó kertjében | Fotó: Rice Aircraft

UH-1-esek a Rice Aircraft hátsó kertjében | Fotó: Rice Aircraft ,

Hogy a Fülöp-szigetek haderejével már korábbról kapcsolatban álló Rice Aircraft miként szállítja le maximum 1,5 hónap alatt a 21 gépet, arról nem szólnak a hírek, ám a sajtónak a védelmi minisztérium részéről úgy nyilatkoztak, hogy a gépek március 31-ig, azaz hetekkel a választások előtt le lesznek szállítva.

Fotó: Rice Aircraft

Fotó: Rice Aircraft ,