|

Rövid szünet után újra repülnek az ausztrál Hawkok

Az Ausztrál Királyi Légierő BAE Hawk 127 kiképzőgépei egy múltheti kisebb incidens következtében elrendelt szünet után tegnaptól újra felszállhatnak.

A nevezetes esemény még február 4-én, hétfőn történt, amikor is az egyik Hawk egy rutin kiképzőrepülés közben hajtóműhibát jelzett. Szerencsére más gond nem történt, a pilóta probléma nélkül kényszerleszállást hajtott végre egy közeli repülőtéren, azonban a biztonság kedvéért az gépek átvizsgálásáig leállították a repüléseket.

Ausztrál BAE Hawk 127 | Forrás: BAE Systems

Ausztrál BAE Hawk 127 | Forrás: BAE Systems ,

A hajtóműhiba-jelzést okozó gondot úgy néz ki elhárították – bár annak okait nem közölték – és tegnaptól újra menetrendszerűen folynak a kiképzőrepülések a típussal.

A Hawk 127-tel a pilótákat kimondottan az Ausztrál Légierő gerincét képező F/A-18A Hornet és F/A-18F Super Hornet típusokra képzik, illetve nagy valószínűséggel a jövőben beszerzett F-35 Lighting II vadászbombázókra is ezen a gépen tanulnak majd a leendő ausztrál pilóták, hiszen a kontinensnyi ország az AIR 5438 program keretében vizsgálja a Hawk üzemidő-hosszabbítását és modernizációját.