|

Zseb-UAV Afganisztánban

„Zsebre vágható” pilóta nélküli rendszert alkalmaz a Brit Királyi Hadsereg Afganisztáni missziójában Black Hornet néven.

A zsebre vághatót itt tényleg szó szerint kell érteni, mivel a szóban forgó UAV mindössze 10 centiméter hosszú, 12 centiméteres rotorral van felszerelve és 15 grammot nyom. A kis méret ellenére egy teljes értékű „támogató” UAV-ról beszélünk, mivel képes élő képet adni kezelőjének környezetéről, így értékes információkkal ellátva a földi csapatokat. Ebből fakadóan elsődlegesen felderítésre és helyzetértékelésre használják a britek a Black Hornetet.

Igen, ez egy teljes értékű pilóta nélküli rendszer | Forrás: www.tu.no

Igen, ez egy teljes értékű pilóta nélküli rendszer | Forrás: www.tu.no ,

A Black Hornet leánykori neve PD-100 PRS (Personal Reconnaissance System – Személyi Felderítő Rendszer), fejlesztését 2008-ban kezdte meg a norvég Prox Dynamics, 2012-ben pedig elkezdődött a sorozatgyártás. A készítők szerint a komplett rendszer kevesebb, mint egy kilogrammot nyom, teljes mérete 20×8,5×5 centiméter. 800 méteres hatótávval és 35 kilométer per órás maximális sebességgel rendelkezik, összesen 25 percet tud a levegőben tartózkodni a miniatűr villanymotoros UAV, amely utóbbinak köszönthetően rendkívül halk is. A katonai felderítő szolgálat mellett a gyártó kutató-mentő feladatokhoz, nukleáris létesítmények felügyeletéhez valamint még számos más alkalmazáshoz is ajánlja.

A méretek magukért beszélnek | Forrás: gramsluftfartsblogg.blogspot.com

A méretek magukért beszélnek | Forrás: gramsluftfartsblogg.blogspot.com ,

A Black Hornet azonban nem most állt szolgálatban a brit missziós erőknél, már tavaly is kint repkedtek a „robo-lódarazsak”, csak a Védelmi Minisztérium most látta elérkezettnek az időt, hogy hivatalosan is bejelentse a dolgot. A brit erők a hírek szerint 160 darab Black Hornetet kapnak majd.

Black Hornet UAV | Forrás: miltechmag.com

Black Hornet UAV | Forrás: miltechmag.com ,