|

Modernizáció előtt az amerikai agresszorok

Az Amerikai Egyesült Államok modernizálná az ellenséges gépek imitálására használt F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázóit.

A Légiharcászati Parancsnokság kiképzésért felelős menedzsere, Gary Barker őrnagy elmondta, a gépek jelenlegi formájukban már nem képesek az ellenséges harci repülőgépek imitálására, mert mindenhol új vagy modernizált típusokat rendszeresítettek, így nekik is haladni kell a korral.

Amennyiben engedélyt kapnak a modernizációra, a 18. és 64. Agresszor Századok által használt Block 30 és 32 verziójú F-16-osok megkapják az SCU-8 (System Capabilities Upgrade-8) csomagot, mely a szoftverek mellett sisakkijelzőket tartalmaz, emellett mindegyik gép egy nagyméretű, érintőképernyős (Baker szerint „iPad-hez hasonló”) kijelzőt kap.

A USAF megelégedéssel használja az Eagle-t  és a Falcont agresszor szerepkörben

A USAF megelégedéssel használja az Eagle-t és a Falcont agresszor szerepkörben ,

A cél, hogy az agresszorok képességeit egy „átlagos” Szuhoj Szu-30-as szintjére húzzák fel, hisz a Szu-27/MiG-29 gépek kikopóban vannak, átvették helyüket a modernebb Flanker-változatok.

Jelenleg azonban nem rendelkeznek a Vympel R-73 (NATO: AA-11 Archer) rakéta szimulálására alkalmas eszközzel, így a pilóták vizuális referenciák alapján tudják csak meghatározni, hogy tüzelési pozícióba kerültek-e, egy-egy bevetés után nem lehet pontos, objektív kiértékelést tartani. Sisakkijelzővel és/vagy az Raytheon AIM-9X Sidewinder rakéta gyakorlóváltozatával, a CATM-mel ellátva pontosan felmérhető lenne a szimulált harchelyzet során elért „lelövés” ténye.

Jelenleg a Szu-30-as a leggyakoribb ellenfél

Jelenleg a Szu-30-as a leggyakoribb ellenfél ,

További fejtörést okoz, hogy sorra jelennek meg az ötödik generációs gépek, az oroszok a Szuhoj T-50-esel, míg a kínaiak a Chengdu J-20 és Shenyang J-31 gépekkel tűntek fel a piacon. Az alacsony észlelhetőségű masinák szimulálására az F-16-osok és F-15-ösök nem alkalmasak, jöhetne tehát a javaslat, hogy miért nem váltják le őket F-22-esekkel vagy F-35-ösökkel? Igen ám, de amennyiben 4 vagy 4+ generációs gépeket kéne később szimulálni, akkor azok nem lennének képesek hitelesen utánozni őket, hiába látják el radarreflexió-növelő lapokkal őket.

A megoldás egy 4/4+ és egy 5. generációs típus párhuzamos üzemeltetése lenne, de ez még a jövő zenéje, egyelőre a Falconok modernizációja a legsürgetőbb kérdés jelenleg.