|

Felfegyverzett UAV-ket rendszeresítene Németország

Úgy tűnik, hogy a német UAV-vita (ti. a Luftwaffe rendszeresítsen-e felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépeket) hamarosan véget ér, ugyanis a szövetségi kormány csütörtökön teljes mellszélességgel a projekt mögé állt, támogatva a csapásmérésre is képes, távolról vezérelt repülő eszközök beszerzését a légierő számára. Mint ismeretes, Németország eddig csak fegyvertelen, kizárólag felderítésre alkalmas UAV-ket üzemeltetett, amikkel részt vettek külföldi missziókban is, ami mellett már évek óta napirenden van a képességbővítés. A Der Spiegel napilap cikke szerint Angela Merkel kormánya engedett a Bundeswehr követeléseinek, és hozzájárult, hogy közbeszerzési eljárást indítsanak el egy felfegyverezhető UAV beszerzésének céljából.

Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, aki már jó ideje a felfegyverzett UAV-k pártján áll, elmondta: a jelenleg alkalmazott IAI Heron 1 típust 2014 októberéig tartják rendszerben, váltótípusáról várhatóan még idén tavasszal döntenek. A tervek szerint az új, csapásmérésre is alkalmazható pilóta nélküli repülőgépek 2016-tól válnának bevethetővé, ám arról még nincs döntés, hogy milyen forrásból szereznék be őket. A legtöbbet emlegetett típus az amerikai General Atomics MQ-1B Predator/MQ-9 Reaper, amit az Egyesült Államok hosszú évek óta használ élesben is, így kellő tapasztalatok gyűltek össze vele. Maiziere emellett kiemelte, hogy hosszú távon szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat ezen a téren is Franciaországgal, ami akár ugyanazon UAV-típus üzemeltetését is jelentheti, ami természetesen csapásmérésre is alkalmas lenne. Utóbbit nagy valószínűséggel közösen, saját forrásból fejlesztenék ki, alapját minden bizonnyal a Dassault nEUROn képezné.

Az ellenzéki, szociáldemokrata SPD védelmi szakértője, Rainer Arnold a Daily Mirorr napilapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy bár megvan a biztos szándék a felfegyverzett UAV-k beszerzésére, a vita még nincs lezárva, több politikai és etikai kérdés maradt nyitva. Pártja nevében hangsúlyozta, hogy szerintük mindenképpen európai forrásból kellene fedezni a Bundeswehr igényeit, így támogatva Németország és az Európai Unió védelmi iparát és kutatás-fejlesztési képességeit. A baloldallal együtt a Zöldek is elítélik a fegyverzet alkalmazására is képes pilóta nélküli repülőgépek beszerzését. Előbbiek védelmi szakértője egyébként azzal indokolta egyet nem értését, hogy ezzel elkezdődne a Luftwaffe csapásmérő képességének robotizálása, mely által a veszítene hatékonyságából. Maizier erre hamar megadta a választ, melynek lényege az volt, hogy a csapásmérő UAV-ket is emberek irányítják, tűzmegnyitás nem történik emberi ellenőrzés nélkül, ráadásul a pilóta nélkül eszközök sok esetben kisebb járulékos károkozás mellett képesek precíziós csapásmérésre, mint a hagyományos repülőgépek, nem beszélve arról, hogy repültetésük is olcsóbb.

A megjelent hírek és az elhangzott nyilatkozatok alapján tehát elmondhatjuk, hogy Németország elindult azon az úton, melynek végén csapásmérésre is alkalmas pilóta nélküli repülőgépekkel rendelkezhet majd. Addig azonban még sok csatát meg kell vívniuk a terv ellenzőivel, valamint le kell folytatniuk egy tendert is, ami szintén tartogathat buktatókat. A lényeg viszont az, hogy Berlinben széleskörű támogatást nyertek a felfegyverzett UAV-k, melyek révén a Luftwaffe nemzetközi szinten is elitnek számító képességek birtokába juthat.