|

Fegyverintegrációs teszt és páros utántöltés – F-35 hírek

Két apróbb, de beszámolásra méltó esemény is történt a napokban a Lockheed Martin F-35 Lightning II 5. generációs vadászbombázó háza táján. Január 22-én a Raytheon és a USAF mérnökei elvégezték a GBU-53/B SDB II (Small Diameter Bomb) kisméretű, precíziós csapásmérő fegyver első függesztési tesztjét a típus belső fegyverterében, ami fontos lépés az F-35 fegyverintegrációs tesztjeinek sorában. Az Eglin légitámaszponton lebonyolított teszt során négy makettet helyeztek el a Lightning II „gyomrában”, mégpedig egy AIM-120 AMRAAM légiharc-rakéta társaságában, ezzel próbálva ki azt, hogy a gép képes egyszerre hordozni a kétféle fegyvert. A teszt sikerrel zárult, semmiféle komplikáció nem lépett fel, megnyitva ezzel az utat a földi, majd a légi oldási próbák felé.

A kombinált vezérlésű (milliméteres hullámhosszú radar, félaktív lézer és infravörös képalkotó) SDB II az Amerikai Egyesült Államok minden haderőneménél rendszeresítésre kerül majd, és az összes vadászbombázó repülőgépre integrálni fogják. Kifejlesztése során a viszonylag nagy (40 tengeri mérföld, azaz kb. 70 kilométer) oldási távolság, a pontosság, a nagy átütőképesség és a kis járulékos károkozás voltak a fő szempontok, amiket tervezői követtek, és az eddigi tesztek alapján ezeket sikerült is teljesíteni. A GBU-53/B-t természetesen mindhárom F-35-verzió bevetheti majd, így téve teljessé a csapásmérő képességet.

Az ominózus légi-utántöltés: két F-35C, egy KC-130

Az ominózus légi-utántöltés: két F-35C, egy KC-130 ,

A másik, január 18-án lezajlott esemény amellett, hogy fontos volt, még némi látványossággal is szolgált. Első ízben került sor arra, hogy egy Lockheed Martin KC-130 Hercules a levegőben tankoljon egyszerre két F-35C-t, egészen pontosan a CF-01 és CF-02 példányokat. A Patuxent River támaszpontról felszálló kötelék ezzel – korántsem veszélytelen – kalanddal újabb repült órákat teljesített a típus számára előírtakból. Az F-35 berepülési programja 2013 januárjára elérte az 1000. felszállást, sőt, már jócskán túl is lépett rajta.