|

Földön az F-35B-k

Szinte már törvényszerű, hogy egy-egy pozitív hírt valami negatív esemény követ az F-35 Lightning II történelmében. Tavaly is repülési tilalommal kezdték az évet, ezúttal is földön a típus “B” verziójának példányai.

Az F-35B változat hajtóművének fúvócsöve egy ötletes megoldással fordítható el 90 fokkal, a mozgatást végző munkahengereket pedig nem hidraulikafolyadékkal, hanem üzemanyaggal működtetik. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ezzel a rendszerrel történt hiba tegnap, amikor délelőtt 10 óra körül az Eglin támaszponton meg kellett szakítani egy felszállást. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

f-35b_hover-pit_testing1

A határozat értelmében egyik F-35B sem emelkedhet a levegőben, még hagyományos repülési üzemmódban sem, így az Eglin támaszponton, a Yuma haditengerészeti támaszponton és a Lockheed Martin gyárának területén a földhöz szegezve várják a hiba okának kiderítését a STOVL változatú példányok.

A repülési tilalom nem érinti az “A” és “C” verziókat.

2 hozzászólás “Földön az F-35B-k”

  1. Teljesen amatőr szinten figyelem a híreket! Ez egy frankó gépnek néz ki. Sok mindent tud.Az ára sem semmi. De szerintem kategorikusan ki lehet jelenteni,hogy nem a legsikeresebb konstrukció. Csak az elmúlt 6 hónapban rengeteg probléma volt velük…….
    Murphy ha jól emlékszem… (Ami elromolhat ,el is romlik !) Minél bonyolultabb annál több hiba lehetőség van..
    Nos ez tuti nem egyszerű! :)

  2. https://htka.hu/2013/01/19/foldon-az-f-35b-k/#comment-103033

    A Lightning egyelőre egy fejlesztés alatt álló típus. A berepülések során előkerülnek azok a hibák, amiket később szeretnének elkerülni. Az, hogy ennyit lehet a hibákról hallani azért van, mert bármilyen hihetetlen vannak olyan országok is a világon ahol egy állami beruházás költségeinek alakulásáról tájékoztatják is az adófizetőket.
    Ugye azt Te sem gondolod, hogy pl. a kínai típusokkal semmi hiba, mert nincsen minden hónapban hír róla, hogy épp mi esett le róla.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.