|

Közeledik a Fekete-tengeri Flotta „erősítése”

Az év elején tettünk közzé egy rövidebb hírt arról, nagyjából hányadán is állunk az orosz Fekete-tengeri Flotta hadihajóinak jelenlétével a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ha másból nem, akkor abból ismert lehet, hogy az utóbbi hónapokban a megszokottnál lényegesen erősebb jelenlét tapasztalható – aminek hivatalosan persze semmi köze Szíriához. A hivatalos kommunikáció szerint mindössze arról van szó, hogy ezen régiót válaszozták ki egy január végi, nagyszabású orosz hadgyakorlathoz, melyre mind a 4 flottából érkezik hadihajó.

A legtöbb persze a Fekete-tengeri Flottától: a tavaly év végi / idei év elejei helyzet az volt, hogy míg a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva cirkáló öregecske kísérőjével, a Szmetlivij rombolóval a régióban vendégeskedett, addig partraszállító hajók terén volt némi gyors rotáció, aminek eredményeként az mondható el, hogy 1 cirkáló, 1 romboló és 3 partraszállító, no és persze ellátóhajóik vannak most a térségben a szóban forgó flotta részéről.

Ehhez érkezik a Balti Flottától a Jasztreb-osztályú fregattok egyike, a Jaroszlav Mudrij, illetve az Alexander Shabalin és a Kalinyingrád formájában 2 Project 775-ös partraszállító hajó. A köteléket a Léna ellátóhajó és az SB-921 jelölésű vontatóhajó teszi teljessé. Ezen kis csoport a közelmúltban érkezett meg Málta közelébe, ahol a vezér és a Léna baráti látogatást tett.

A Jasztreb-osztályú Jaroszlav Mudrij Málta kikötőjébe történő behajózása közben. | Forrás: militaryphotos.net

A Jasztreb-osztályú Jaroszlav Mudrij Málta kikötőjébe történő behajózása közben. | Forrás: militaryphotos.net ,

Forrás: militaryphotos.net

Forrás: militaryphotos.net ,

Kamov a Jaroszlav Mudrij helipadján | Forrás: militaryphotos.net

Kamov a Jaroszlav Mudrij helipadján | Forrás: militaryphotos.net ,

Forrás: militaryphotos.net

Forrás: militaryphotos.net ,

A Léna ellátóhajó és a Jaroszlav Mudrij | Forrás: militaryphotos.net

A Léna ellátóhajó és a Jaroszlav Mudrij | Forrás: militaryphotos.net ,

A túlparton nagy adag luxus, az innensőn egy kissé leharcolt tanker. | Forrás: militaryphotos.net

A túlparton nagy adag luxus, az innensőn egy kissé leharcolt tanker. | Forrás: militaryphotos.net ,

Forrás: militaryphotos.net

Forrás: militaryphotos.net ,

Még északabbra haladva azt mondhatjuk, hogy az Északi Flottától egy Udaloj I-osztályú romboló, a Szeveromorszk szeli az Atlanti-óceánt déli irányba haladtában – 2 ellátóhajó társaságában.

A Szeveromorszk romboló

A Szeveromorszk romboló ,

A fenti screenshot az év elején került publikálásra és a Földközi-tenger keleti medencéjébe igyekvő, vagy már ott lévő orosz hajók pozícióját jelöli ismeretlen pontossággal.

A fenti screenshot az év elején került publikálásra és a Földközi-tenger keleti medencéjébe igyekvő, vagy már ott lévő orosz hajók pozícióját jelöli ismeretlen pontossággal. ,

A Csendes-óceáni Flottát az Ádeni-öböl társégébe, kalózvadászatra kiküldött, szintén Udaloj I-osztályú romboló, a Marsal Saposnyikov képviselheti majd.

A Marsal Saposnyikov a nyílt vizen

Marsal Saposnyikov az Indiai-óceánon | Fotó: naval.com.br ,

4 hozzászólás “Közeledik a Fekete-tengeri Flotta „erősítése””