|

Halászhajóval ütközött egy atom-tengeralattjáró a Perzsa-öbölben

Az elmúlt évekből több esetet is említhetnék, mikor atom-tengeralattjáró koccant a felszínen haladó hajóval – ezt a sort gyarapítja azon incidens, amire még január 10-én, helyi idő szerint hajnali 5 órakor került sor a Perzsa-öböl területén.

A régióért felelős amerikai 5. Flotta tájékoztatása szerint az egyik Los Angeles-osztályú vadász atom-tengeralattjáró, konkrétabban a USS Jacksonville (SSN 699) ütközött össze egy kisméretű, feltételezetten halászhajóval.

A USS Jacksonville november 5-én hajózott ki Pearl Harbor kikötőjéből egy fél éves útra. A fenti fotó november 15-én készült Jokoszuka kikötőjében. Az 1981-ben hadrendbe állt SSN egyébként 1996-ban már részese volt egy, a mostaninál komolyabb ütközésnek. A szintén szerencsés kimenetelű incidensre Virginia partjainak közelében került sor: az SSN 699 a Chesapeake-öböl területén, sűrű ködben találkozott össze a szaúdi zászló alatt hajózó Saudi Makkah kontérnerszállító hajóval. | Fotó: David Mercil | U.S. Navy

A USS Jacksonville november 5-én hajózott ki Pearl Harbor kikötőjéből egy fél éves útra. A fenti fotó november 15-én készült Jokoszuka kikötőjében. Az 1981-ben hadrendbe állt SSN egyébként 1996-ban már részese volt egy, a mostaninál komolyabb ütközésnek. A szintén szerencsés kimenetelű incidensre Virginia partjainak közelében került sor: az SSN 699 a Chesapeake-öböl területén, sűrű ködben találkozott össze a szaúdi zászló alatt hajózó Saudi Makkah kontérnerszállító hajóval. | Fotó: David Mercil | U.S. Navy ,

Az elérhető információk szerint a periszkópmélységben tartózkodó tengeralattjáró legénysége egyszer csak arra lett figyelmes, hogy berezonál a tengeralattjáró. Ezt követően a fő periszkóppal körbenéztek – illetve körbenézte volna, lévén azt kellett tapasztalniuk, hogy az nem működik. Amin a második periszkóp kiengedése után már minden bizonnyal nem lepődtek meg, lévén azt látták, hogy a másik periszkópot letörte valami – megállapításuk szerint minden bizonnyal azon halászhajónak tűnő jármű, mely távolodóban volt, mintha mi sem történt volna.

A USS Jacksonville ezt követően a felszínre emelkedett, részben azért, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az ütközésben részt vevő másik jármű nincs vészhelyzetben – de az ugye elvileg vígan „továbbpöfékelt” addigra. Később egy P-3 Orion is átfésülte a területet, de a levegőből sem találtak arra utaló jelet, hogy bármi sérülés érte volna a periszkópot legyaluló hajót.

Az egyik periszkópjának elvesztésén felül sértetlen Jacksonville a felszínen haladva hajózott be a U.S. Navy régiós, bahreini központjába.