|

Újabb szír dezertálás, ezúttal MiG-23-assal

A szíriai talaj egyre forróbb, a NATO és az oroszok is készülnek a beavatkozásra, egyre több katona pártol át a felkelők oldalára, és a vadászpilóták is sorra tagadják meg a tűzparancsot.

Ezúttal egy MiG-23-as pilótája elégelte meg a szír vezetés parancsait, mely Aleppo megtámadására utasította és gépével a határ felé repülve, megpróbált kapcsolatba lépni a török katonai légiforgalmi irányítással, hogy menedékjogot kérjen. A török irányítás riasztott egy közelben őrjáratozó F-4 Phantom II géppárt, melyek elfogták és az Adana támaszpontig kísérték a MiG-et, mely sikeres leszállást hajtott végre. Mindez a riasztástól számítva csupán 35 percet vett igénybe.

A kép a török médiában bukkant fel, mint az esetet megörökítő fotó, azonban már rövid vizslatás után látszik, hogy számítógéppel összeszerkesztett képről van szó. A fotón szereplő MiG-23-as tipikus „orosz-szürke” színben pompázik, ráadásul egy BN verziót ábrázol, melyet nem is rendszeresített Szíria. A két Pantomról is érdemes szót ejteni, a képen szereplő példányok fegyvertelenek, míg a történetben szereplő gépek CAP (Combat Air Patrol) bevetésen voltak. ,

3 hozzászólás “Újabb szír dezertálás, ezúttal MiG-23-assal”